نفس در قفس

ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران
اخبار

ایلام؛ ثبت ۸۰۰ مورد خودکشی در سال گذشته

20-آگوست-2018

گروه خبری: خودکُشی -

سایت نفس در قفس: بر اساس اعلام مدیرکل دفتر نظارت و هماهنگی امور جوانان، بیشترین اقدام به خودکشی در سال گذشته، مربوط به استان‌های ایلام با ۸۰۰ مورد، تهران با ۷۴۳ مورد و خوزستان با ۳۶۹ مورد خودکشی بوده است. همچنین استان‌های سمنان با ۱۶ مورد، یزد با ۳۱ مورد و قم با ۴۱ مورد کمترین میزان خودکشی را در سال گذشته داشتند.

به‌گزارش روزنامه ایران، به گفته «امید محدث»، عامل اصلی افزایش خودکشی در کشور مسائل اقتصادی و بیکاری است. چراکه، دو سوم این افراد مرد هستند و بالای ۲۵ سال سن دارند. موضوعی که کارشناسان اجتماعی هم بر آن تأکید می‌کنند و معتقدند دو عامل مسائل اقتصادی و بیکاری در سال‌های اخیر به افزایش خودکشی در کشور دامن زده است.

تاجایی که شرایط ایران از نظر خودکشی به‌وضعیت بحرانی رسیده است. البته در کنار این مسائل، برخی از کارشناسان هم از افزایش پدیده‌های نوظهوری مانند خودکشی‌های تفریحی خبر می‌دهند و می‌گویند که این معضل در میان جوانان و نوجوانان بشدت درحال افزایش است.

نکته جالب توجه اینجا است که به‌گفته مدیرکل دفتر نظارت و هماهنگی بر امور جوانان، بیشترین خودکشی‌های زجرآور و دردناک متعلق به زنان است و بر اساس تحقیقات، مردان از روش‌های بدون تحمل درد برای خودکشی استفاده می‌کنند. به‌طور مثال، در میان زنان اقدام به رگ‌زنی و خونریزی مداوم بیشتر دیده می‌شود و در میان مردن سقوط از ارتفاع فراوانی بیشتری دارد.

محدث با اشاره به افزایش میزان اقدام به خودکشی در استان کرمانشاه در سال گذشته ادامه می‌دهد: “آمار خودکشی در استان کرمانشاه به علت زلزله در سال گذشته افزایش جدی داشت که علت اصلی این اتفاق هم وقوع زلزله و مشکلات اقتصادی‌ای است که به مردم در سال گذشته وارد شد. به‌طوری که در سال گذشته، ۲۰۹ مورد خودکشی در استان کرمانشاه به ثبت رسیده است”.

وی ادامه می‌دهد: تحقیقات نشان می‌دهد علت اصلی اقدام به‌خودکشی به‌علت مسائل اقتصادی و بیکاری است اما در این میان نباید نقش مسائل فرهنگی را هم در افزایش این خودکشی‌ها بی‌تأثیر دانست. به طوری که امروزه برخی از نوجوانان به‌صورت گروهی دست به‌خودکشی‌های جدید و نوظهور می‌زنند و حتی از این صحنه‌ها فیلمبرداری می‌کنند. البته، آمارهای اعلام شده تنها مربوط به تعداد خودکشی‌های صورت گرفته در استان‌ها است و مربوط به‌خودکشی‌های منجر به مرگ نمی‌شود.

مدیرکل دفتر نظارت و هماهنگی بر امور جوانان با اشاره به اینکه امروز جامعه جوان درگیر آسیب‌های اجتماعی نوپدید است که نیازمند توجه ویژه به این مسأله است، می‌گوید: “الگوی نحوه خودکشی در کشور نیز تغییر کرده است و برخی از جوان‌ها از روش‌های نمایشی برای خودکشی استفاده می‌کنند”.

۴ هزار و ۹۹۲ اقدام به خودکشی در سال گذشته

چندی پیش «معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان» درباره افزایش خودکشی در کشور هشدار داده و گفته بود، بیشترین آمار خودکشی در کشور مربوط به استان‌های لرستان و کهگیلویه و بویراحمد است که این موضوع بی‌ارتباط با اشتغال و بیکاری نیست. این درحالی است که «مهدی تندگویان»، معاون ساماندهی امور جوانان این خبر را در گفت‌و‌گو با «ایران» تکذیب می‌کند و می‌گوید: “در سال گذشته نزدیک به ۴ هزار و ۹۹۲ نفر در کشور اقدام به خودکشی کردند که بیشترین آمار خودکشی در سال گذشته مربوط به استان‌های تهران و کمترین آمار مربوط به استان یزد است”.

تندگویان با تأکید بر اینکه سال گذشته ۱۷۰ هزار نفر به این مراکز مراجعه کرده‌اند، ادامه می‌دهد: “در سال گذشته تنها متأهلین به این دفاتر مراجعه می‌کردند اما در سال‌جاری ۶۰ درصد از مراجعان جوانان مجرد هستند. به همین علت، تنها اقدامی که ما می‌توانیم انجام دهیم مشاوره‌های رایگان برای حل مشکلات روحی و ذهنی به جوانان است”.

اورژانس اجتماعی در سال گذشته از ۸ هزار و ۲۰۰ خودکشی پیشگیری کرد

«رضا جعفری»، رئیس اورژانس اجتماعی کشور هم به افزایش مداخله اورژانس اجتماعی برای پیشگیری از خودکشی در استان ایلام اشاره می‌کند و می‌گوید: “بیشترین آمار مداخله اورژانس اجتماعی متعلق به استان ایلام است و به همین علت درنظر داریم بزودی برنامه‌ای با مشارکت وزارت بهداشت و مسئولان استان برای کاهش این معضل بگذاریم”.

او البته در ادامه به پررنگ بودن نقش اشتغال و مسائل اقتصادی برای افزایش آسیب‌های اجتماعی اشاره می‌کند و می‌گوید: “بحران اقتصادی و فشار‌های مالی در افزایش خودکشی در کشور تأثیر به سزایی دارد. بنابراین، درگیری فکری و ذهنی و مشکلات اقتصادی ناخودآگاه باعث فشار به مردم و بویژه جوانان می‌شود”.

رئیس اورژانس اجتماعی کشور با اشاره به اینکه سازمان بهزیستی در سال گذشته توانست از ۸ هزار و ۲۰۰ خودکشی پیشگیری کند، می‌گوید: “البته در کنار این مسائل برخی جوانان هم به سمت خودکشی‌های نمایشی متمایل شدند. این جوانان و نوجوانان در حقیقت برای نشان دادن مطالبات و درخواست‌های خود دست به خودکشی می‌زنند تا صدای خود را به اطرافیان برسانند”.

زندانیان