نفس در قفس

ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران
اخبار

تبرئه یک زندانی متهم به قتل با برگزاری مراسم قسامه

15-ژوئن-2019

گروه خبری: اعدام -

سایت نفس در قفس: پرونده قتل یک زن که به دلیل عدم وجود ادله کافی برای اثبات ارتکاب جرم توسط متهم لوث تشخیص داده شده بود، به قسامه کشیده شد. به دلیل اینکه اولیای دم نتوانستند ۵۰ نفر از بستگان نسبی خود را به دادگاه معرفی کنند قسم به متهم واگذار شد. به این ترتیب مرد متهم ۵۰ بار سوگند بی گناهی یاد کرد و از اتهام مشارکت در قتل عمدی تبرئه شد. با توجه به بی گناه شناخته شدن متهم دادگاه رای به پرداخت دیه مقتول از بیت المال داد. قسامه یکی از ضعیف‌ترین راه‌های اثبات قتل و جراحات و صدمات بر اعضاء بدن است که با وجود لوث (عبارت از ظن قاضی به راستگویی مدعی است) قابل اجرا است.

به گزارش خبرگزاری رکنا، مرد جوانی که به مشارکت ذر قتل متهم شده بود در در شعبه چهارم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی اصغر عبداللهی و با حضور یک مستشار تشکیل شد متهم روبه روی قضات ایستاد، قسم بی گناهی خورد و تبرئه شد.

طبق این گزارش شرح پرونده چنین آمده است: “رسیدگی به این پرونده از ۲۸ شهریور ۸۹ به دنبال پیدا شدن جنازه یک زن جوان مقابل خانه ای نیمه کاره در خیابان گرگان تهران در دستور کار پلیس قرار گرفت. شواهد نشان می داد زن جوان با یک طناب خفه شده است. پلیس در نخستین گام از تحقیقات به بررسی گوشی موبایل این زن پرداخت و چندین شماره ناشناس به دست آورد.

مشخص شد قربانی بهاره ۳۲ ساله نام دارد و در زمینه مصرف شیشه با چند مرد در ارتباط بوده است. پلیس وقتی آدرس خانه زن را یافت به پرایدی که از چند روز قبل در کوی اقبالی خیابان گرگان متوقف شده بود مشکوک شد. پلیس صاحب خودرو را شناسایی کرد و مرد جوان گفت که بهاره را می شناخته و چندین بار با وی شیشه مصرف کرده بود.

پلیس در تحقیقات بعدی چندین مظنون را بازداشت کرد اما به نتیجه قطعی نرسید. تا اینکه مشخص شد قبل از پیدا شدن جنازه زن جوان از موبایل یک مرد جوان به نام محمد بیش از ۳۰ بار با گوشی موبایل این زن تماس گرفته شده است.

با این سرنخ محمد ۳۷ساله بازداشت شد اما منکر قتل بهاره شد و ادعا کرد دو دوستش به نام های گل آقا و عزیز در زمینه مصرف مواد مخدر با بهاره در ارتباط بوده اند و به همین خاطر چندین بار از گوشی موبایل وی به بهاره زنگ زده و او را کشته اند.

با این ادعا ردیابی متهمان آغاز شد اما ردی از آنها به دست نیامد و محمد ادعا کرد آنها به افغانستان گریخته اند.

در حالی که هنوز اولیای دم شناسایی نشده بودند، مدارکی علیه محمد به دست آمد و وی در شعبه ۷۴ دادگاه کیفری سابق استان تهران پای میز محاکمه ایستاد و به درخواست دادستان به اعدام محکوم شد”.

با توجه به این که حکم در دیوان عالی کشور تایید نشد، پرونده برای رسیدگی مجدد به دادگاه کیفری فرستاده شده بود که زن سالخورده ای به دادگاه رفت و ادعا کرد مادر بهاره است.

مادر مقتول با ارایه عکسی از خودش و بهاره جهت اثبات نسبتش با وی به دادگاه گفت: “من، همسر و پسرم در مشهد زندگی می کنیم. ۱۰سال قبل بهاره ازدواج کرد و به تهران آمد اما یکسال بعد وقتی به مشهد آمده بود گفت که از همسرش جدا شده است. از او خواستم تا برای زندگی در مشهد بماند اما قبول نکرد و سر خود به تهران برگشت. به همین خاطر من در این مدت هیچ خبری از او نداشتم. تا اینکه از اداره ثبت احوال با پسرم تماس گرفتند و گفتند بهاره چند سال قبل در تهران کشته شده است. حالا من حاضر به گذشت هستم و از قاتل دخترم دیه می خواهم”.

بررسی عکس ارایه شده از سوی این زن سالخورده و همچنین مدارک دیگر، نشان داد بهاره دخترش است.

پرونده در شعبه چهارم دادگاه کیفری یک استان تهران رسیدگی شد و اولیای دم درخواست دیه را مطرح کردند. در آن جلسه محمد به دفاع پرداخت و گفت: “باور کنید من زن جوان را نکشتم. دوستانم از موبایل من بارها با او تماس گرفته بودند و به همین خاطر من دستگیر شدم. حالا ۷ سال است که بی گناه در زندانم و تقاضای کمک دارم”.

در پایان، قضات دادگاه پرونده را “لوث” تشخیص داده و حکم به برگزاری مراسم “قسامه” دادند. از این جهت که اولیای دم نتوانستند ۵۰ نفر از بستگان نسبی خود را به دادگاه معرفی کنند قسم را به متهم واگذار کردند. به این ترتیب محمد ۵۰ بار سوگند بی گناهی یاد کرد و از اتهام مشارکت در قتل عمدی تبرئه شد.

قضات دادگاه هم حکم به پرداخت دیه از صندوق بیت المال صادر کردند.

در ادامه این بار نیز حکم در دیوان عالی نشد. قضات دیوان عالی کشور اعلام کردند چون به احتمال زیاد قتل از سوی سه متهم و به صورت مشارکت رخ داده است باید دو متهم فراری نیز شناسایی و دستگیر شوند و سپس مراسم قسامه اجرا شود.

با طرح این ایراد اواخر سال ۹۶ برای شناسایی دو متهم فراری در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار آگهی داده شد ولی چون درج این اگاهی نیز کمکی به پلیس نکرد محمد بار دیگر پای میز محاکمه ایستاد.

در جلسه رسیدگی به این پرونده که در شعبه چهارم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی اصغر عبداللهی و با حضور یک مستشار تشکیل شد محمد روبه روی قضات ایستاد و قسم بی گناهی خورد. به این ترتیب قضات وی را تبرئه و با توجه به اثبات رابطه نسبی زن مشهدی که مدعی بود مادر بهاره است با قربانی، حکم به پرداخت دیه از صندوق بیت المال صادر کردند.

زندانیان