تشدید شرایط امنیتی و افزایش فشارها بر زنان زندانی سیاسی زندان اوین
17-دسامبر-2020
گروه خبری: آزادی بیان - زندانیان -
نفس در قفس، ۲۷ آذر ۱۳۹۹: در ماههای اخیر فضای سرکوب و امنیتی در بند زنان زندانیان سیاسی دزن زندان اوین در پی تبعید و انتقال غیرقانونی تعدادی از زندانیان به زندانهای مختلف، افزایش یافته است.
به گزارش «نفس در قفس»، ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، تاکنون ۱۱ نفر از زنان سیاسی زندان اوین در طول دو ماه به زندانهای مختلف کشور از جمله لاکان رشت، قوچان، کرج و قرچک ورامین تبعید شده اند. این تبعیدهای غیرقانونی در بند زنان در حالی صورت گرفت که زندانیان از روند تبعید خود اطلاع نداشتند و این زندانیان را به بهانههای ملاقات با وکیل و ملاقات با بازجو از بند خارج کرده و ضمن قطع تلفن داخل بند، زندانیان را بدون اینکه اجازه جمع کردن وسایل خود را داشته باشند، به زندانهای دیگر تبعید کردند. سمانه نوروز مرادی، منیره عربشاهی و یاسمن آریانی، الهام برمکی، سپیده فرهان، مژگان کشاورز، شقایق زماننیا، نسرین ستوده و صبا کردافشاری از جمله زندانیانی هستند که اخبرا تبعید شدهاند.
این روند باعث اعتراض خانوادهها و وکلای این زندانیان و همچنین باعث اعتراض زندانیان بند زنان زندان اوین شد که مسئولین زندان که خود را مامور و معذور دادستانی دانسته و اعلام کردند دستور معاون دادستانی ، امین وزیری، این تبعیدها صورت میگیرد.
در پی اعتراضهای زندانیان نسبت به این تبعیدهای صورت گرفته مسئولین دلایلی اعم از تفکیک جرائم، انتقال افراد به محل سکونت، تخلیه بند زنان زندان اوین و تبدیل این بند به بازداشتگاه و… برشمردهاند. این درحالی است که زندانیان تبعید شده بعضا از محل سکونت خود دور شده و خانوادهها مجبور هستند تا ملاقات زندانیشان تا قرچک ورامین بروند.
در نظر گرفتن اتهام عمومی به فعالین مدنی یکی دیگر از دلایل تبعیدها اعلام شده است، در حالی که متهم کردن فعالین مدنی و اجتماعی به جرایم عمومی به دلایل مشخص برای تخریب و تنزل فعالیتهای اجتماعی، دور کردن این زندانیان از زندانیان سیاسی و برداشته شدن اتهام سیاسی از روی این زندانیان برای توجیههای نقض حقوق بشر صورت گرفته است. این درحالی است که با وجود در نظر گرفتن جرایم عمومی برای این فعالین مدنی، هیچ کدام از قوانین مربوط به زندانیان با جرایم عادی و عمومی از جمله امکان استفاده از مرخصی، آزادی مشروط و تلفن و… شامل حال این فعالین مدنی نمیشود و همچنان امین وزیری نماینده دادستان و دادیار ناظر بر جرائم امنیتی در مورد پرونده این فعالین تصمیم گیری می کند. در واقع این اتهامات سرپوشی برای مقابله با فشارهای بینالمللی و فعالین حقوق بشر محسوب میشود.
یکی دیگر از دلایل تبعیدها تفکیک جرایم عادی از زندانیان سیاسی گفته شده است در حالی که متهم مالی « شبنم نعمتزاده »، با ۲۰ سال حبس به اتهام مالی در هیچ کدام از بندهای عمومی نگهداری نمیشود و در اتاق پرسنل بند زنان سیاسی زندان اوین با امکانات ویژه، از جمله برخورداری روزانه یک ساعت زمان تلفن و امکان خرید و رسیدگی خاص از طرف مسئولین بند و مسئولین زندان در حال گذراندن حبس خود می باشد.
شرایط در بند زنان سیاسی زندان اوین همزمان با اجرای این تبعیدها به شدت امنیتی شده و فشار بر روی زندانیان دیگر افزایش پیدا کرده است. به بهانه شیوع کرونا حدود یک سال است که ملاقاتهای حضوری زندانیان قطع شده و ضابطین قضایی اعم از وزارت اطلاعات و سپاه با افزایش مدت زمان تلفنهای بند زنان سیاسی زندان اوین مخالفت می کنند. در حال حاضر این زندانیان مجاز به استفاده از تلفن هفته ای سه روز به مدت ده دقیقه( نیم ساعت در طول هفته) هستند.
در ادامه فشارها دادستانی با مرخصیهای زندانیان و آزادی مشروط موافقت نکرده در حالی که شیوع بیماری کرونا جان زندانیان را به خطر انداخته حاضر به آزاد کردن و اعطای مرخصی به زندانیان نیستند.
ملاقاتهای حضوری مادران با فرزندانشان نیز مدت یک سال است که قطع شده است، این درحالی است که با وجود اعتراض زندانیان به بازدیدهای بی مورد از بند زنان، با توجه به ممنوعیت ملاقات حضوری و شیوع کرونا و اعلام انزجار زندانیان از تبدیل این بند به ویترین و فضایی برای تبلیغات ج.ا ، همچنان هفته ای حداقل ۲ مرتبه گروهای گوناگون از پلیس پیشگری، سازمان زندانها، صدا و سیما و حفاظت و … ضمن زیرپا گذاشتن پروتکلهای بهداشتی اعم از عدم استفاده از ماسک و ورود گروهی با کفش به بند و ضمن به زبان آوردن حرفهای تحریک کننده و تمسخر آلود از بند بازدید می کنند.
از طرفی دخالتهای ضابطین قضایی وزارت اطلاعات و سپاه بسیار بیشتر از قبل شده است. عوامل اطلاعاتی مدام در حال تحریک زندانیان علیه یکدیگر و ایجاد رعب و وحشت در بند هستند. از جمله به دلیل برگزاری و شرکت در مراسم یادبود کشته شدگان آبان ۹۸ در بند زنان و… چندین زندانی رامورد مواخذه قرار داده و آنها را تهدید به پرونده سازی و تبعید کرده اند، همچنین زندانیان را از معاشرت با تعدادی از زندانیان دیگر منع می کنند.
هم اکنون ۳۱ زندانی سیاسی زن در زندان اوین نگهداری می شوند که اخیرا «نفس در قفس» گزارش کاملی ازمشخصات و شرایط نگهداری این زندانیان به مناسبت روز جهانی حقوق بشر منتشر کرده است .