رئیس پلیس فتا: شرکت تلگرام موظف است سرورهای خود را به خاک ایران منتقل کند
7-دسامبر-2015
گروه خبری: آزادی بیان -
سایت نفس در قفس: فرمانده پلیس فتای نیروی انتظامی گفت که با توجه به قوانین جهانی بیشترین کاربران شبکه تلگرام در ایران هستند این شرکت باید اقدام به انتقال سرورهای خود به داخل خاک ایران کنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، سردار هادیانفر در خصوص نظر پلیس برای فیلترینگ تلگرام اظهار داشت: “در هفتههای اخیر کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه دو جلسه در خصوص بررسی فعالیت نرمافزار موبایلی تلگرام برگزار کرد که در جلسه اول به دلیل عدم حضور اکثریت اعضا، این جلسه تشکیل نشد و در جلسه دوم نیز شرح آن توسط سخنگوی این کمیسیون به اطلاع عموم رسید”.
رئیس پلیس فتا افزود: “در حال حاضر این سوال جدی وجود دارد که شرکتهایی چون تلگرام، لاین، وایبر، واتساپ و نرمافزارهایی از این قبیل که خدمات رایگان ارتباطی را در اختیار کاربران خود قرار میدهند چگونه کسب درآمد میکنند. از این رو با توجه به اینکه بیشترین کاربران تلگرام ایرانی هستند چند نکته از سوی وزارت ارتباطات به این شرکت اعلام شده است و این شرکت ملزم به پاسخگویی به این موارد است”.
هادیانفر ادامه داد: “در اولین خواسته ایران از شرکت تلگرام تاکید شده است که با توجه به حجم زیاد کاربران ایرانی این شرکت، تلگرام میبایست اطلاعات کاربران ایرانی را کاملا محفوظ نگه دارد. علاوه بر این با توجه به قوانین جهانی بیشترین کاربران شبکه تلگرام در ایران هستند این شرکت باید اقدام به انتقال سرورهای خود به داخل خاک ایران کنند”.
وی تاکید کرد: “در حال حاضر بیشترین پروندههای ما در خصوص فعالیت گروههای تروریستی از جمله داعش فارسی، جرائم اخلاقی و … در فضای شبکه تلگرام انجام میشود و با توجه به این موضوع و قوانین جهانی شرکت تلگرام موظف به انتقال سرورهای خود به داخل کشورمان است”.
رئیس پلیس فتا، گفت: “البته مدیر شرکت تلگرام عنوان میکند که به واسطه تحریم ایران قادر به انتقال سرورهای خود به داخل خاک کشورمان نیست و این در حالیست که علیرغم این تحریمها، شرکت تلگرام از فضای سایبری ایران برای فعالیت در کشورمان استفاده میکند”.
هادیانفر خاطر نشان کرد: “در حال حاضر وزارت ارتباطات و پلیس اینترپل در حال پیگیری درخواستهای ایران از کمپانی تلگرام هستند و این کمپانی در صورت تمایل برای ادامه فعالیت در ایران ملزم است تا سرورهای خود را به خاک ایران منتقل کند”.
وی در پایان تاکید کرد: “البته پلیس فتا در حال حاضر نیز دست بسته نبوده و با مجرمین فعال در نرمافزارهای موبایلی از جمله تلگرام، وایبر و … برخوردهای لازم را انجام میدهد و نمونههایی از این پیش از این به اطلاع عموم رسیده است”.
گزارش فعالیت ۱۷۰۰ روزه پلیس فتا
رئیس پلیس فتا با اشاره به اینکه امروز هزار و هفتصدمین روز تاسیس پلیس فتا ناجا است، به پارهای از اقدامات این پلیس در مدت مذکور اشاره کرد و افزود: “در حال حاضر پلیس فتا در ۱۳۰ مرکز استان و شهرستان بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت عملیاتی شده و مراکز آزمایشگاهی عدله دیجیتال این پلیس در تمامی مراکز استان کشور فعالند”.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۸۲ درصد از نیروهای فتا پلیس کشورمان مهندسان دارای مدرک تحصیلی لیسانس و بالاتر هستند، گفت: “نیروهای پلیس فتا با بهرهگیری از آموزشهای داخلی و خارجی درصدد برخورد با مجرمان فضای سایبری هستند و هر ۳ ماه یکبار مهارتهای علمی و فنی آنها با برگزاری آزمونی سراسری آزمایش میشود. پلیس فتا در طی راهاندازی خود تا امروز به بیش از ۵۰ هزار پرونده جرائم سایبری رسیدگی کرده که در برخی از پروندهها گاها بیش از ۲۵۰۰ شاکی وجود داشتهاند”.
هادیانفر ادامه داد: “طی این ۱۷۰۰ روز بیش از ۲۸ هزار مجرم فضای اینترنتی دستگیر شدهاند که از میان ۸۵ درصد را مردان و ۱۵ درصد را زنان تشکیل میدهند”.
رئیس پلیس فتا با بیان اینکه بیش از ۸۵ درصد پروندههای پلیس فتا منجر به کشف شده است گفت: “از سال ۹۱ تا به امروز همواره با رشد وقوع جرائم اینترنتی در کشور مواجه بودهایم و در این میان برداشتهای غیرمجاز با ۵۲ درصد جرائم، بیشترین جرم سایبری را تشکیل داده و جرائم اخلاقی ۱۱ درصد از سهم جرائم اینترنتی را شامل شده است”.
وی افزود: “در این میان هتک حیثیت و نشر اکاذیب با ۱۲.۶ درصد از جرائم دومین جرم شایع در فضای سایبری کشور بوده و پس از آن جرائمی همچون کلاهبرداریهای اینترنتی، مزاحمت و انتشار فیلم خصوصی افراد در ردههای بعدی قرار دارند”.
هادیانفر سهم تهران را در جرائم اینترنتی دارای بیشترین سهم در میان استانها دانست و گفت: “بر اساس جغرافیا بیشترین وقوع جرائم اینترنتی با رقمی معادل ۲۹.۵ درصد درشهر تهران رخ داده و پس از آن استانهای فارس، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و اصفهان در ردههای بعدی قرار دارند. این در حالیست که استانهای ایلام، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، شرق استان تهران و منطقه ویژه کیش دارای کمترین جرائم سایبری بودهاند”.
نزدیک به ۴۷ میلیون ایرانی کاربر اینترنت هستند
رئیس پلیس فتا در ادامه با اشاره به آمار جهانی تعداد کاربران اینترنت گفت: “در حال حاضر بیش از ۳ میلیارد کاربر اینترنت در سراسر دنیا وجود دارند که از میان ۴۶ میلیون و ۸۰۰ هزار ایرانی در کشورمان به شبکه جهانی اینترنت متصلند و این در حالیست که بیش از ۲۳ میلیون کاربر اینترنت در ایران در حیطه سنی جوانان قرار دارند”.
وی ضریب نفوذ اینترنت در جهان را ۴۲ درصد عنوان کرد و گفت: “میانگین ضریب اینترنت در خاورمیانه ۴۸ درصد بوده و در ایران از هر ۱۰۰ نفره ۵۹.۵ نفر دسترسی به اینترنت دارد”.
هادیانفر ادامه داد: “همچنین آمارهای جهانی حاکی از ضریب نفوذ ۹۱ درصدی موبایل در دنیا و صددرصدی تلفن همراه در خاورمیانه، است و این آمار در کشور ایران به ازای هر ۱۰۰ نفر، ۱۰۵ تلفن همراه است”.
رئیس پلیس فتا با بیان اینکه در هر ۱۲ ثانیه یک نفر در جهان قربانی جرائم سایبری میشود، تصریح کرد: “طبق آمارهای جهانی بیش از ۱۱۳ میلیارد دلار هزینه بابت فعالیت مجرمان اینترنتی به دنیا تحمیل شده است و مجرمان فضای مجازی توانستهاند ۳۸۸ میلیارد دلار از این فضا کسب درآمد نامشروع کنند”.
هادیانفر با اشاره به پایشهای جهانی در سال ۲۰۱۴ در ۲۰ کشور دنیا از ثبت ۱۱ میلیون جرم سایبری خبر داد و افزود: “در این میان ۳ میلیون جرم سایبری مختص به کشور آمریکا بوده و مردمان این کشور در سال ۲۰۱۴ بیش از ۸۰۰ میلیون دلار از طریق فضای مجازی متضرر شدهاند”.
۲۰ درصد جرائم اینترنتی امسال در تلگرام و شبکههای موبایلی رخ داده است
وی در ادامه با اشاره به فضای شبکههای اجتماعی موبایلی اظهار داشت: “پروندههای متشکله در سال جاری نشان میدهد که ۲۰ درصد از پروندههای تشکیل شده امسال در فضای پیامرسانهای موبایلی از جمله وایبر و تلگرام رخ داده و سهم تلگرام از این جرایم ۴۰ درصد بوده است”.
رئیس پلیس فتا بیانگیزگی بزهدیدگان، پنهان ماندن هویت افراد در فضای مجازی، استفاده از وایفایهای آزاد یا رایگان و مشکلات اخلاقی کاربران را از جمله عوامل موثر در وقوع جرایم سایبری در کشور عنوان کرد و گفت: “از میان تمامی پروندههای تشکیل شده ۶۳ درصد با انگیزههای کسب منابع مالی، ۱۴ درصد با موضوعات غیراخلاقی، ۱۳ درصد به بهانههای انتقامجویانه و یک درصد بر اساس کنجکاوی و سرگرمی انجام شده است و این در حالیست که آمارها نشان میدهد متوسط سن مجرمان سایبری در ایران ۲۳.۵ سال بوده و مجرمان در این فضا در بازه سنی ۱۵ تا ۳۹ سال قرار دارند”.
برخورد پلیس فتا با ۴۷ هزار سایت مجرمانه
هادیانفر در ادامه گفت: “پلیس فتا موفق شده است در طول ۴ سال فعالیت خود بیش از ۴۸ هزار سایت مجرمانه را در حوزه ترویج فساد و فحشا، فروش اجناس ممنوعه، فروش مواد مخدر، شرطبندی و قماربازی، همسریابی و فالگیری و … شناسایی کند و با مجرمان این فضا برخورد نماید”.
پاسخ مثبت فیسبوک، توئیتر و … به ۷۰ درصد از درخواستهای پلیس ایران
رئیس پلیس فتا در ادامه با اشاره به همکاری پرووایدرهای بزرگ جهانی از جمله مایکروسافت، فیسبوک، توئیتر و … گفت: “خوشبختانه امسال با همکاری این پرووایدرها که بر مبنای قانونی انجام شد بیش از ۷۰ درصد از نیازمندیهای خود را در ارتباط با این شبکهها تامین کنیم و حذف صفحات مجرمانه حاد از جمله صفحات گروههای تروریستی، صفحات هرزهنگاری، صفحات جعلی، صفحات منتسب به افراد معروف و صفحات مرتبط با نیروهای مسلح از فیسبوک، توتیتر و … رخ داد”.