پنج اتحادیه کارگری جهانی به خامنهای: از درخواست اعدام برای ۱۷ بازداشتی در قزوین شوکه شدیم
18-اکتبر-2018
گروه خبری: کارگران و اصناف -
سایت نفس در قفس: کنفدراسیون بینالمللی اتحادیههای کارگری در نامهای به رهبر ایران، به نیابت از طرف خود و چهار فدراسیون جهانی کارگری و صنفی با ۲۰۰ میلیون عضو، میگوید که از درخواست دادستانی شهر قزوین برای صدور اشد مجازات برای ۱۷ تن از بازداشتشدگان در ارتباط با اعتصاب کامیونداران در روزهای اخیر «عمیقا شوکه شده است».
به گزارش رادیو فردا، این اتحادیههای بینالمللی صدور چنین درخواستی که به گفته محسن کرمی، سرپرست دادستانی قزوین، شامل اعدام خواهد بود را نقض شدید و آشکار حقوق کارگران دانسته و گفتهاند که در هر جامعه، غیرقابل قبول است که کارگران در دفاع از منافع اقتصادی خود اعدام شوند.
در این نامه از آیتالله خامنهای خواسته شده که اتهامها علیه بازداشتشدگان در ارتباط با اعتصاب کامیونداران فورا و بدون قید و شرط لغو و امنیت آنها تضمین شود و در عین حال، مذاکره با کامیونداران انجام شود.
کنفدراسیون بینالمللی اتحادیههای کارگری، فدراسیون جهانی کارگران حمل و نقل، فدراسیون آموزش بینالملل، اتحادیه بینالمللی صنایع، فدراسیون بینالمللی کارگران صنایع غذایی، کشاورزی و هتلداری در این نامه از کمیته آزادی انجمنها و کمیته استانداردهای سازمان بینالمللی کار خواستند به حکومت ایران، مسئولیتهایش را در زمینه لزوم احترام به حقوق بنیادین صنفی و کنوانسیونهای آن سازمان یادآوری کنند.
در جریان اعتصاب حدودا دو هفتهای کامیونداران در برخی از مناطق ایران، بیش از ۲۰۰ تن بازداشت شدند. مقامهای نیروی انتظامی و قوه قضائیه آنان را متهم به ممانعت از عبور کامیونها و یا حمله به آنها کردهاند.
پیش از این، برخورد با اعتصاب کامیونداران انتقادهایی را در ایران و جهان به همراه داشته است.
از جمله فدراسیون جهانی کارگران حملونقل نگرانی خود را از واکنش جمهوری اسلامی ایران به اعتراض صنفی کامیونداران «بازداشت شمار بزرگی از رانندگان» اعلام کرده بود.
نوئل کورد، رئیس بخش حملونقل زمینی این فدراسیون جهانی، از تهدیدهای مقامهای قضایی به شدت ابراز نگرانی کرده و گفته بود همراه با اتحادیههای عضو، همبستگی خود با کامیونداران در مبارزه برای دفاع از حقوق صنفیشان را اعلام میکنند.
کامیونداران خواستههایی را مطرح کرده بودند که از جمله میتوان به افزایش دستمزد، تامین لوازم یدکی و لاستیک، پذیرش سخت و زیان آور بودن شغلشان، برخورداری از بازنشستگی پیش از موعد، احداث استراحتگاه در جادهها و انتخابات آزاد برای تعیین نمایندگان کامیونداران در تشکلهای صنفی اشاره کرد.
اتحادیه حمل و نقل آمریکا و کانادا با بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار عضو هم در نامهای به دفتر حفاظت منافع ایران در آن کشور «نگرانی خود را از شرایط کامیونداران» در ایران اعلام کرده و از امتناع حکومت ایران از به رسمیت شناختن کامیونداران از تشکیل اتحادیههای صنفی انتقاد کرده بود.
این اتحادیه با اشاره به وقوع اعتصاب کامیونداران «در بیش از ۲۹۰ شهر و ۳۱ استان ایران»، همبستگی خود را با آنان ابراز داشته و از دولت ایران خواسته بود تا مطالبات صنفی کامیونداران را تحقق ببخشد و حقوق بینالمللی آنان در زمینه تجمع، آزادی بیان و تشکلیابی به رسمیت بشناسد.
سندیکای رانندگان دانمارک هم همبستگی خود را با اعتصاب کامیونداران اعلام کرده بود.
پیش از این، اعتصاب مردادماه کامیونداران، از پشتیبانی کنفدراسیون عمومی کار، از اتحادیههای بزرگ کارگری ایتالیا، و جبهه مبارزه نه به ریاضت اقتصادی در این کشور برخوردار شده بود.
در ایران هم سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران، سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفتتپه، گروه اتحاد بازنشستگان، جمعی از فعالان صنفی معلمان ایران و کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری با اشاره به دور جدید اعتصاب کامیونداران «در بسیاری از شهرهای کشور» نوشته بودند که برخوردهای پلیسی، امنیتی و قضایی با اعتصاب رانندگان کامیون بسیار تشدید شده، تعداد زیادی از آنان بازداشت و زندانی شدهاند و حتی مسئولان عالی قضایی، رانندگان را تهدید به صدور حکم اعدام کردهاند.
این تشکلها با تأکید بر این موضوع که «اعتصاب، اعتراض و گردهمایی حق مسلم کارگران و زحمتکشان برای احقاق حقوقشان است»، حمایت خود را از اعتصاب کامیونداران و رانندگان کامیون اعلام کرده بودند.