۲۰ کارشناس حقوق بشر سازمان ملل فراخوان به تحقیقات مستقل بین المللی برای سرکوب اعتراضات در ایران دادند
27-اکتبر-2022
گروه خبری: اعتراضات -
نفس در قفس، ۵ آبان ۱۴۰۱: روز گذشته همزمان با چهل و یکمین روز از اعتراضات سراسری مردم ایران، ۲۰ گزارشگر ویژه سازمان ملل طی بیانیهای به تحقیقات مستقل بین المللی در مورد سرکوبهای گسترده مقامات جمهوری اسلامی در طول تظاهرات فراخوان دادند.
به گزارش «نفس در قفس»، ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، روز گذشته ۴ آبان ۱۴۰۱، کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل کشتار و سرکوب معترضان توسط نیروهای امنیتی در ایران در پی مرگ مهسا امینی از جمله دستگیری ها و بازداشت های خودسرانه، خشونت جنسی و جنسی، استفاده بیش از حد زور، شکنجه و ناپدید شدن اجباری را محکوم کردند. آنها خواستار آن شدند که گزارش ها به طور کامل و مستقل مورد بررسی قرار گیرد و مسئولین مورد بازخواست قرار گیرند.
در این بیانیه آمده است : «هزاران نفر پس از کشته شدن امینی ۲۲ ساله در ۵مهر۲ پس از دستگیری و بازداشت وی توسط پلیس اخلاق به دلیل استفاده نادرست روسری خود، در تظاهرات روزانه در سراسر کشور تجمع کردند. معترضان خواستار پاسخگویی در مورد مرگ امینی و پایان دادن به سرکوب مداوم حقوق اساسی زنان و دختران هستند.»
هم چنین کارشناسان حقوق بشر در این فراخوان گفتند: «ما عمیقاً از گزارشهای مستمر در مورد استفاده عمدی و غیرقانونی نیروهای امنیتی ایران از مهمات جنگی، گلولههای فلزی و شلیک گلوله علیه معترضان مسالمتآمیز غیرمسلح که نقض اصول قانونی، احتیاط، ضرورت، عدم تبعیض و تناسب مربوط به توسل به زور است، نگران هستیم. »
این کارشناسان نسبت به بازداشت معترضان اضاف کردند:
«تعداد نگران کننده ای از معترضان در حال حاضر بازداشت و کشته شده اند که بسیاری از آنها کودکان، زنان و افراد مسن هستند. دولت باید به پلیس دستور دهد که فوراً هرگونه استفاده از زور بیش از حد و کشنده را متوقف کند و خویشتن داری کند.»
آنها گفتند گزارشهای مربوط به خشونت فیزیکی و جنسی علیه زنان و دختران در تظاهرات و مکانهای عمومی، و محرومیت از حقوق زنان و دختران دیگر در حین بازداشت یا زمانی که در انظار عمومی فعالیت میکنند،هولناک است.
در ادامه این بیانیه آمده است:«ما چنین تخلفاتی را ادامه تبعیض طولانی مدت، فراگیر و مبتنی بر جنسیت می بینیم که در قوانین، سیاست ها و ساختارهای اجتماعی گنجانده شده است. همه اینها در چهار دهه گذشته برای زنان و دختران کشور ویرانگر بوده است.
از زمان شروع اعتراضات، ارتباطات اینترنتی مختل شده است و از دسترسی و اشتراک گذاری اطلاعات، از جمله موارد ادعایی نقض حقوق بشر علیه معترضان، جلوگیری شده است.
گزارشهایی مبنی بر ارعاب و آزار خانوادههای معترضان توسط مقامات نیز منتشر شده است. این گزارشها حاکی از بازجویی غیرقانونی اعضای خانواده با هدف استخراج اطلاعات نادرست و نسبت دادن مسئولیت قتل بستگان به «آشوبگران» یا افرادی است که برای «دشمنان جمهوری اسلامی ایران» کار میکنند»
کارشناسان گفتند که قبلا از مقامات ایرانی خواسته بودند تا به تعهدات خود بر اساس قوانین بین المللی برای انجام تحقیقات بی طرفانه، مستقل و موثر به شیوه ای سریع و شفاف عمل کنند تا اطمینان حاصل شود که عاملان تحت تعقیب قرار می گیرند و قربانیان نقض حقوق بشر به عدالت و حقیقت دسترسی دارند. و غرامت با این حال، به نظر می رسد تحقیقات در مورد مرگ امینی، و نیز موارد دیگری که از آن زمان گزارش شده است، حداقل الزامات استقلال و بی طرفی را برآورده نکرده است.
دارندگان دستورات رویه های ویژه بارها در مورد استفاده غیرقانونی و بیش از حد از زور توسط مجریان قانون علیه معترضان و مصونیت سیستماتیک برای عاملان نقض حقوق بشر ابراز نگرانی کرده اند.
این اولین بار نیست که زنان و دختران در ایران خواستار برچیده شدن قوانین و اعمال تبعیض آمیز شده و با ارعاب، سرکوب و خشونت مواجه می شوند. علیرغم درخواستهای مکرر برای پاسخگویی به دولت برای پایان دادن به قوانین و اقدامات تبعیضآمیز ساختاری مبتنی بر جنسیت، و همچنین سایر موارد نقض حقوق بشر، ما متأسفیم که این درخواستها تا حد زیادی شنیده نشده است.
ما همچنین از دولت ایران میخواهیم که معاهدات مربوط به حقوق بشر را که هنوز عضو آنها نیست، تصویب کند و قوانین ملی خود را با آنها هماهنگ کند.»
با توجه به وخامت اوضاع، کارشناسان از شورای حقوق بشر خواستند که فوراً اقدامات لازم را برای رسیدگی به این وضعیت از جمله تشکیل یک نشست ویژه انجام دهد. آنها همچنین از درخواست ها برای ایجاد یک مکانیسم تحقیقاتی بین المللی، برای اطمینان از پاسخگویی در ایران و پایان دادن به معافیت مداوم برای نقض شدید حقوق بشر حمایت کردند.
کارشناسان از نزدیک وضعیت را زیر نظر دارند و از مقامات میخواهند که رویههای ویژه مختلف را درگیر کنند و بازدیدهای مقامات مربوطه را تسهیل کنند.
اسامی کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل
کلیمنت وله ، گزارشگر ویژه در مورد حقوق آزادی اجتماعات مسالمت آمیز و تشکل؛
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران؛
آلیس جیل ادواردز، گزارشگر ویژه در مورد شکنجه و سایر رفتارها یا مجازات های ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز
ریم آلسالم، گزارشگر ویژه خشونت علیه زنان و دختران، علل و پیامدهای آن
ایرنه خان، گزارشگر ویژه در مورد ترویج و حمایت از حق آزادی عقیده و بیان
مری لاولور، گزارشگر ویژه در مورد وضعیت مدافعان حقوق بشر
میریام استرادا-کاستیلو (رئیس )، مومبا مالیلا (معاون )، الینا اشتاینرته، پریا گوپالان، و متیو گیلت، گروه کاری در مورد بازداشت خودسرانه.
دوروتی استرادا تانک (رئیس)، ایوانا راداچیچ (نایب رئیس)، الیزابت برودریک، ملیسا اوپرتی، و مسکرم گست تکان، گروه کاری تبعیض علیه زنان و دختران؛
آوا بالده (رئیس )، گابریلا سیترونی (معاون) ، لوسیانو هازان، آنگخانا نیلاپایجیت، گرازینا بارانوفسکا، گروه کاری ناپدید شدن اجباری یا غیرارادی
موریس تیدبال بینز، گزارشگر ویژه اعدام های فراقضایی، اجمالی یا خودسرانه