نفس در قفس

ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران
اخبار

مهر۱۴۰۱؛ تداوم قیام: گزارش آماری از نقض حقوق بشر در ایران

23-اکتبر-2022

گروه خبری: آزادی بیان - اعتراضات - اعدام -

نفس در قفس، ۱ آبان ۱۴۰۱: در پایان اولین ماه پاییز لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، درحالی به جمع‌بندی یک ماه نقض حقوق بشر در ایران مبادرت می‌کند که اعتراضات سراسری در ایران که همزمان با قتل مهسا امینی ۲۲ ساله توسط گشت ارشاد، از روز ۲۵شهریور شروع و علیرغم سرکوب شدید ونقض سیستماتیک حقوق شهروندان و حقوق بشر ادامه دارد.

به گزارش «نفس در قفس»، ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، علیرغم سرکوب عریان و گسترده‌ای که مقامات جمهوری اسلامی در ۳۶ روز گذشته در خیابان‌ها و دانشگاه‌ها و مدارس انجام داده و می‌دهند، ماشین کشتار آنها در زندان‌ها هم‌چنان فعال است. مقامات جمهوری اسلامی درمهرماه دست‌کم ۲۷ زندانی اعدام کردند.

اجرای حکم اعدام:

بنا به گزارش مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، از میان ۲۷ زندانی اعدام شده ، ۲۰ نفر به اتهام «جرایم مرتبط با مواد مخدر»، ۵نفر به اتهام «قتل» و ۲ نفر به اتهام «تجاوز به عنف» بازداشت شده‌ بودند.

با توجه به سیاست مخفی کاری مقامات جمهوری اسلامی، فقط گزارش ۳ زندانی اعدام شده از طریق منابع رسمی حکومت اعلام شده است و مابقی اعدام‌های صورت گرفته توسط فعالین حقوق بشر افشا و ثبت شده است.

۴ زندانی در زاهدان، ۲ زندانی در قزوین، ۵ زندانی در مشهد، ۳ زندانی در ساری، ۶ زندانی در شیراز، ۲ زندانی در قم، ۲ زندانی در زنجان، ۱ زندانی در نیشابور، ۱ زندانی در همدان  و ۱ زندانی در زندان الیگودرز به چوبه دار آویخته شدند.

علاوه بر این سه زندانی در زندان‌های تهران، تایباد و ماهشهر به اعدام محکوم شدند.
یک شهروند در تایباد به اتهام قتل به دوبار اعدام در ملاء عام محکوم شده است.

زندانی سیاسی عباس دریس، پدر سه فرزند و از معترضین آبان ۹۸ و تنها بازمانده نی‌زار ماهشهر روز ۳۰ مهر از طرف دادگاه ماهشهر به اعدام محکوم شد.

اعتراضات سراسری:

در ماه مهر دست‌کم ۱۴۶۶ حرکت اعتراضی از طرف مردم، دانشجویان، دانش آموزان، وکلا، معلمین  و کارگران و سایر اقشار صورت گرفته است.

در طول یک‌ماه گذشته با توجه به افزایش اعتراضات به طور تخمینی بیش از ده‌هزار نفر بازداشت شده‌اند.

از میان بازداشت‌شدگان مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان ایران(نفس در قفس)، هویت دست‌کم ۷۶۹ شهروند بازداشت شده را احراز کرده است. هم‌چنین  «نفس در قفس» پیش از این نیز گزارشی از دانشجویان بازداشت شده در دانشگاه‌های مختلف منتشر کرده است.

علاوه بر موارد ثبت شده بازداشت‌شدگان توسط مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان ایران،  دادستان عمومی وانقلاب ساری روز دوم مهر از دستگری ۴۵۰ نفر در این شهر خبر داد.

۲۰ مهر ماه هم معاون امنیتی استاندار بوشهر طی مصاحبه ای تعداد شهروندان بازداشت شده را ۲۰۰ نفر اعلام کرد.

طبق آمار رسمی مقامات جمهوری اسلامی در یک روز در محله نازی آباد تهران ۴۰نفر بازداشت شدند.

کمسیون حقوق بشرکانون وکلای آذربایجان اعلام کرده است‌که در تبریز بیش از ۱۷۰۰نفر در جریان اعتراضات اخیر بازداشت شده اند.

فرمانده انتظامی استان گیلان از دستگیری ۸۸۰ شهروند معترض در استان خبر داده است.

احمدعلیرضابیگی نماینده مجلس روز ۲۷ مهر در مورد بازداشت شدگان در تهران گفت:‌« در اتفاقات اخیر۳هزار نفر در تهران بازداشت و به زندان فشافویه منتقل شده اند که ۳۶۰ نفر زن بودند. ۲۰۰ دانش آموز و۲۰۰دانشجو دربین دستگیرشدگان بودند.»

روز ۲۹مهر نیز فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان از بازداشت ۵۷ نفر در جریان اعتراضات زاهدان خبر داد.

این موارد تنها، موارد اندکی از موج عظیم بازداشت‌ها در جریان اعتراضات است.
خبرها حاکی از ضرب و شتم و شکنجه بازداشت‌شدگان در شهرهای مختلف منتشر شده است. تعدادی از زندانیان زیر شکنجه کشته شدند که رژیم آن را به عنوان خودکشی به خانواده‌ها اعلام کرده است. روز ۳۰ مهر رامین فاتحی، شهروند بازداشت شده در سنندج زیر شکنجه در زندان کشته شد ولی مقامات جمهوری اسلامی آن را خودکشی این شهروند عنوان کردند.
عدم شفافیت در مورد تعداد و وضعیت بازداشت‌شدگان نگرانی‌ها در مورد این شهروندان را بیشتر می‌کند.

بنا به اعلام مقامات مختلف کشوری و شهری جمهوری اسلامی بیش از ۶هزار نفر بازداشت شده‌اند اما شهروندان بازداشت شده بیش از ده‌هزار نفر تخمین زده می‌شوند.

 

روز ۲۳ مهر ۱۴۰۱، طی حمله نیروهای امنیتی به زندان اوین و آتش‌سوزی در بند۷ و حمله به زندانیان سیاسی بند ۸، تعدادی از زندانیان کشته و مجروح شدند. بنا به اعلام‌های رسمی حکومتی تعداد ۸ زندانی در این حادثه کشته و ۶۰ زندانی مجروح شدند. مقامات زندان اوین هویت هیچ کدام از زندانیان کشته شده را اعلام نکردند. اما به گفته شاهدان عینی تعداد زندانیان کشته شده بیش از ۳۰ نفر بودند.

محمد خانی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین روز ۲۳ مهر در پی حمله نیروهای امنیتی با گلوله جنگی مجروح شده و به مدت ۳ روز بدون مداوا رها شد. روز ۲۷ مهر وی به بیمارستان طالقانی اعزام شده اما بدون اتمام روند درمان به زندان بازگردانده شد.

۴۲زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، روز ۲۴ مهر‌ماه با ضرب و شتم در حالی که اکثر آنها با تیر ساچمه‌ای مجروح شده بودند، به زندان رجایی‌شهر کرج منتقل شدند. «نفس در قفس» گزارشی از وضعیت نامساعد و نگران‌کننده این زندانیان منتشر کرده است.

 

در جریان اعتراضات سراسری، دانش آموزان نیز در مدارس و خیابان‌های اطراف آن دست به اعتراض و تجمع زدند که با خشونت نیروهای امنیتی مواجه شدند. به گفته مقامات جمهوری اسلامی دست ‌کم ۲۰۰ دانش آموز در سراسر کشور بازداشت شده‌اند که با سابقه این حکومت در آمار نادرست، آمار کودکان بازداشت شده بسا بیشتر است.

طبق آمار عفو بین الملل دست کم ۳۲ کودک طی این اعتراضات توسط مقامات امنیتی کشه شدند.

صدور حکم غیر انسانی شلاق:
در ۱۷ مهر ۱۴۰۱، زندانی سیاسی سینا ظهیری توسط دادگاه کچویی به دلیل تاخیر در بازگشت از مرخصی به زندان به ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.

 

 

حوادث کارگری:
۵۱کارگر کارخانه ارومیه به دلیل نشست گاز آمونیاک مصدوم شدند.

در طول ماه اخیر دست‌کم ۱۰۰کارگر از کار اخراج شدند. شرکت روغن نباتی جهان شهر زنجان، ۶۰ کارگر از مجموع ۸۵ کارگر خود را به دلیل کمبود منابع مالی اخراج کرد.

کارخانه تولید آجرسفال سبزوار نیز ۴۰کارگر را به دلیل زیادهی کارخانه اخراج کرده است.

علاوه بر اینها بنا به گفته محمد میرزابیگی، رئیس کل نظام پرستاری، پس از فروکش کردن بحران کرونا درکشور ۱۰هزارپرستار اخراج  شدند.

 

 

 

 

زندانیان