نفس در قفس

ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران
اخبار

گسترش قیام سراسری: اعتصاب کارگران پتروشیمی؛ دانشجویان و دانش آموزان هم چنان در میدان

11-اکتبر-2022

گروه خبری: اعتراضات -

 

نفس در قفس، ۱۹ مهر ۱۴۰۱: روز گذشته ۱۸ مهر ۱۴۰۱، همزمان با ۲۵امین روز قیام سراسری در شهرهای مختلف، تحصن‌های دانشجویی و دانش آموزی، کارگران صنایع نفت و پتروشیمی با دست‌کشیدن از کار و اعلام اعتصاب به قیام سراسری پیوستند.

به گزارش«نفس در قفس»، ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، قیام سراسری که با اعتراض به کشته شدن مهسا امینی ۲۲ ساله در ۲۵ شهریور ۱۴۰۱، آغاز شد اکنون به طور گسترده در ۳۱ استان با حضور اقشار مختلف مردم ۲۵امین روز خود را پشت سرگذاشته است.

روز ۱۷مهر ۱۴۰۱، قیام در شهر سنندج با حضور نیروهای امنیتی و شلیک مستقیم به مردم با خشونت زیادی همراه شد. اینترنت شهر سنندج و شهرهای اطراف قطع شد و بنا به گزارش سازمان‌های حقوق بشری کرد تعدادی از معترضین با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی کشته شدند.

سازمان حقوق بشر‌هه‌نگاو اعلام کرد: «شمار افراد کشته شده در سنندج طی روز مهر۱۷ بیشتر از ۴ نفر بوده لیکن در وضعیت موجود و با لحاظ اختلال در اینترنت و بعضا اختلال در شبکه تلفن سنندج، امکان اعلام نظر متقن وجود ندارد.»

هویت یکی از کشته‌شدگان یحیی رحیمی عنوان شده است. این نفر در پشت فرمان و به دلیل اینکه در همراهی با معترضین بوق می‌زد مورد هدف گلوله جنگی نیروهای امنیتی واقع شده و جان‌باخت.

هم‌چنین، محمد رحیمی، فرزند گل‌محمد و اهل محله «تقتقان» ، داریوش علیزاده، پیمان منبری ۲۹ ساله در جریان تجمعات  روز ۱۶ مهر با شلیک مستقیم گلوله جان باختند.

آرین مریدی فرزند حسین که در تجمعات اعتراضی شهر ثلاث باباجانی بر اثر شلیک نیروهای امنیتی به شدت زخمی شده بود، روز دوشنبه هجدهم مهرماه بر اثر شدت جراحات وارده جان خود را از دست داد.

اسماعیل دزوار، اهل سقز، بعد از آنکه ۶ مهرماه در جریان تجمعات اعتراضی بازداشت شد، ۱۷مهرماه به بیمارستان منتقل و روز ۱۸مهرماه جان باخت، نیروهای امنیتی خانواده این شهروند را تهدید کردند که علت مرگ فرزندشان را «سانحه رانندگی» اعلام کنند.

 

همزمان با قیام سراسری، روز ۱۸ مهر ۱۴۰۱، اعتصاب کارگران صنایع نفت و پتروشیمی در عسلویه و آبادان و بوشهر آغاز شد.

سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه در بیانیه‌ای اعتصاب کارگران را در بخش‌های مختلف نفت و پتروشیمی در حمایت از اعتراض‌های خیابانی تبریک گفت و افزود: «زنده باد اتحاد و همبستگی طبقاتی کارگران برای رهایی. پیش به سوی اعتصاب سراسری در بخش‌های مختلف کار و تولید.»

صبح روز ۱۸ مهر دانشجویان در دانشگاه الزهرا، پلی تکنیک، رشت، آزاد واحد سوهانک، علوم پزشکی شیراز، خواجه نصیر، دانشکده ادبیات دانشگاه علامه و دانشگاه قزوین دست به تحصن و اعتراض زدند.
دانشجویان الزهرا شعار می‌دادند:‌« ای خواهر شهیدم راحت ادامه دارد»، دانشجویان دانشگاه پلی تکنیک نیز شعار می دادند:‌‌‌«توپ تانک مسلسل دیگر اثر ندارد/ به مادرم بگویید دیگر دختر ندارد»
در دانشگاه خواجه‌نصیر به دلیل مخالفت مسئولین سلف دانشجویان در اعتراض به تفکیک جنسیتی سلف‌غذای خود را به راهروی دانشکده انتقال دادند.

در ادامه اعتصابات مردم در شهرهای مختلف از جمله در کرمانشاه، تهران، رشت، گلشهر، کرج، مشهد، سنندج، تبریز و مرودشت دست به اعتراضات شبانه زدند.

مردم معترض در بخش‌هایی از کرج شامگاه دوشنبه شعارهای شبانه از جمله «نه آخوند و نه ملا، لعنت به آیت‌الله» سر دادند.

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو گزارش داد نیروهای امنیتی مسلح در محله بهارستان سنندج با مردم درگیر شدند. بر اساس این گزارش، نیروهای امنیتی شامگاه دوشنبه به سمت خانه‌های مردم در شهرک نایسر سنندج تیراندازی مستقیم کرده‌اند.

اسماعیل احمدی مقدم،‌ فرمانده دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی، اعتراضات سراسری را به «رسانه‌های غربی» نسبت داد و گفت اگر آنها «در موضوعات داخلی کشورمان دخالت نکنند»، دیگر کسی نمی‌خواهد در خیابان‌ها «اغتشاش» کند.

روزنامه ایران،‌ رسانه دولت جمهوری اسلامی، هم با اشاره به بازداشت معترضان شهروندانی که شعارنویسی مدعی شد که «آنها برای هر شب بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان» پول دریافت می‌کنند.

با ادامه بازداشت فعالان در کشور، گزارش‌ها حاکیست عابد توانچه،‌ زندانی سیاسی پیشین و فعال سابق دانشجویی، به همراه همسرش در رشت بازداشت شدند.

همچنین میلاد فدایی و همسرش صبا شعردوست در تهران بازداشت شدند.

در روزهای گذشته به شمار دانشجویان بازداشت شده افزوده شده است. تعدادی از دانشجویان بازداشت شده از دانشگاه فردوسی مشهد به شرح زیر می‌باشد

عادل جلال‌احمدی، دانشجوی کارشناسی مهندسی کامپیوتر ورودی ۹۷ روز ۱۱ مهر از درب منزل شخصی اش بازداشت شد.

محمدمهدی راه‌نشین کارشناسی  رشته مهندسی کامپیوتر ورودی ۹۸ (بازداشت ۱۱ مهر، درب منزل)

معین منصوری‌ترشیزی دانشجوی کارشناسی ارشدرشته زمین شناسی( با سابقه بیماری زمینه‌ای) روز ۱۵ مهر بازداشت شه است.

علیرضد فولادی رشته داروسازی وردی ۹۹

امیرحسین حامدسنگی دانشجوی  کارشناسی رشته مهندسی مکانیک

مهدی صالحی دانشجوی  کارشناسی رشته مهندسی برق

حمید شریفی دانشجوی دکتری رشته بوم شناسی، (بازداشت ۱۱ مهر، درب منزل)

محمدرضا کریمیان  دانشجوی  کارشناسی رشته حقوق، ورودی ۹۸( بازداشت ۱۶ مهر، درب منزل)

صفا قوام‌صدری دانشجوی  کارشناسی ارشد، رشته زیست تکوینی ( بازداشت ۱۷ مهر)

سخنگوی قوه قضائیه در خصوص آمار بازداشتی های اعتراضات سراسری اخیر، مدعی شد: «تعداد بازداشتی های ما حداقلی است؛ تا سه روز قبل ۱۷۰۰ نفر در مرحله تحقیقات آزاد شدند»

 

مسعود ستایشی ضمن بیان این ادعا که«در تهران در یک بازه زمانی ۴۰۰ نفر دستگیر شده بودند که پس از انجام بررسی ها آزاد شدند»، گفت: «همچنین در جریان اعتراضات زاهدان عده ای از مردم کشته شدند و تعداد بازداشتی ها در حال جمع آوری است؛ بعلاوه ۶ نفر از ماموران در این جریانات جان باختند. »

 

ستایشی همچنین در خصوص بیانیه اخیر سازمان پزشکی قانونی مبنی بر اظهار نظر در خصوص علت فوت مهسا امینی، مدعی شد که«بی نظیرترین و قوی ترین سطح کمیسیونهای تخصصی با حضور ۱۹ نفر از صاحب نظران و نخبگان رشته های مختلف پزشکی قانونی، موضوع را بررسی کرده اند»

چندی پیش سازمان پزشکی قانونی در بیانیه مورد اشاره مدعی شده بود: «فوت مرحوم مهسا امینی ناشی از اصابت ضربه به سر و اعضا و عناصر حیاتی بدن نبوده است.»

زندانیان