نفس در قفس

ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران
اخبار

پخش اعترافات اجباری متهمین «خانه اصفهان»؛ افزایش نگرانی ها در مورد خطر اعدام سه زندانی سیاسی

12-می-2023

گروه خبری: اعدام - قیام ۱۴۰۱ -

نفس در قفس، ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۱: پخش اعترافات اجباری مجید کاظمی شیخ شبانی٬ صالح میرهاشمی بلطاقی و سعید یعقوبی کردسفلی،  همزمان با تایید حکم اعدام آنها توسط دیوان عالی در رابطه با پرونده «خانه اصفهان» که جمهوری اسلامی مدعی کشته شدن سه نیروی وابسته به نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در جریان اعتراضات روز ۲۵ آبان شده است، نگرانی‌ها در مورد اجرای حکم اعدام این سه زندانی سیاسی را افزایش داده است.

به گزارش «نفس در قفس»، ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، شب گذشته اعترافات اجباری سه متهم ردیف اول پرونده «خانه اصفهان» از رسانه‌های رسمی جمهوری اسلامی پخش شد. این موضوع نگرانی در مورد اجرای قریب‌الوقوع حکم اعدام مجید کاظمی شیخ شبانی، صالح میرهاشمی بلطاقی و سعید یعقوبی کردسفلی را افزایش داده است.

روز ۲۰ اردیبهشت طبق گزارش‌های منتشر شده از رسانه‌های حکومتی حکم اعدام این سه زندانی سیاسی در دیوان عالی کشور تایید شده است. این حکم در حالی تایید شده است که هر سه متهم طی تماس‌های مختلف از زندان اعلام کرده‌اند که برای اعترافات اجباری تحت شکنجه قرار گرفته‌اند. درجریان بازپرسی و روند دادگاه این زندانیان سیاسی از دسترسی به وکیل محروم بودند.
طبق ویدئو اعترافات اجباری منتشر شده توسط رسانه‌های رسمی مقامات جمهوری اسلامی، ، معترضان محکوم به اعدام در پرونده خانه اصفهان می‌گویند که مایل نیستند کسانی «برایشان هشتگ بزنند» یا کاری برای دفاع از آنها انجام شود. آنها همچنین مجبور به تایید و طرفداری از «فیلتر اینستاگرام» شده‌اند. در بخشی از این ویدئو آنها اعلام می‌کنند:«تازه متوجه شده‌اند که فیلتر اینستاگرام لازم است».

اخذ اعترافات اجباری توسط مقامات امنیتی جمهوری اسلامی یکی از روندهای پاکسازی جنایات صورت گرفته در اعدام معترضان و مخالفان است.

طبق گزارش‌های رسیده صالح میرهاشمی به مدت ۴۵ روز در سلول انفرادی نگهداری شده و با گروگان گیری خواهرش او را مجبور به اعترافات اجباری کرده‌اند.

مجید کاظمی، متهم ردیف دوم پرونده، نیز در تماسی تلفنی از زندان تاکید کرده است او را شکنجه کرده‌اند تا به دروغ اعتراف کند.

مجید کاظمی اعلام کرده است: «من هیچ‌کاره بودم، این‌ها که مرا گرفتند من زیر شکنجه بودم. من نه اسلحه‌ای داشتم، نه چیزی داشتم، من چیزی نداشتم. هی مرا زدند و گفتند این اسلحه مال تو است، گفتیم آره این اسلحه مال ماست، زدند گفتند باید بیای بازسازی صحنه جرم، گفتم می‌آیم، دوباره زدند و گفتند که باید این را در دادگاه بگویی، گفتم باشد.»

در طی بازداشت وی، برادر او حسین کاظمی نیز بازداشت شده و به شدت مورد شکنجه قرار داده‌اند تا از مجید کاظمی اعتراف بگیرند. بنا به خبرهای منتشر شده بعد از صدور حکم اعدام این متهمان، برادر مجید کاظمی، حسین با دنده و دندانهای شکسته بعد از دوماه آزاد شده است.
شکنجه‌های این متهمان به قدری شدید بود که آثار شکنجه به وضوح در دومین جلسه دادگاه آنها مشهود بود.

همه معترضان بازداشت شده در پرونده خانه اصفهان طی ماه‌ها بازداشت و تا پس از صدور حکم اعدام از دسترسی به وکیل انتخابی محروم بوده‌اند. در این پرونده ۹ نفر بازداشت شدند. «مجید کاظمی شیخ شبانی»٬ «صالح میرهاشمی بلطاقی» «سعید یعقوبی کردسفلی»، «امیر نصرآزادانی»، «سهیل جهانگیری» و «جابر میرهاشمی»؛ از هویت سه بازداشت شده دیگر این پرونده اطلاعی در دست نیست.

دادگاه انقلاب اصفهان در این پرونده، که در ۴ جلسه برگزار شد، صالح میرهاشمی بلطاقی، مجید کاظمی شیخ‌شبانی و سعید یعقوبی کردسفلی را به‌اتهام «محاربه» به اعدام  و ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم کرده است.

امیر نصرآزادانی،بازسکن فوتبال،  متهم ردیف چهارم پرونده به اتهام «عضویت در دسته‌جات غیرقانونی به قصد برهم زدن امنیت کشور» به ۵ سال حبس تعزیری، برای اتهام «اجتماع و تبانی منتهی به جرایم ضد امنیت» به ۵ سال حبس تعزیری و برای اتهام «معاونت در محاربه»، به تحمل ۱۶ سال حبس تعزیری محکوم شد.

سهیل جهانگیری متهم ردیف پنجم پرونده، از بابت اتهام «اجتماع و تبانی منتهی به جرایم ضد امنیت داخلی کشور» به ۲ سال حبس تعزیری، با احتساب ایام بازداشت محکوم شد.

برای جابر میرهاشمی، متهم ردیف ششم این پرونده نیز، حکم برائت صادر شده است.

لیگ حقوق بشر زندانیان ایران با هشدار به تمامی مراجع حقوق بشر و شورای حقوق بشر سازمان ملل و گزارشگران ویژه حقوق بشر سازمان ملل و شورای اروپا را به اقدام قاطع و عملی در جلوگیری از اعدام سه معترض اعتراضات فرا می‌خواند. بی‌عملی در مقابل جنایت اعدام زندانیان سیاسی مقامات جمهوری اسلامی را در تداوم اقدام ضدانسانی اعدام جری‌تر می‌کند. وقت آن است که مقامات کشورهای مختلف اقدامات بازدارنده انجام بدهند.

زندانیان