بیش از دوهفته اعتراض در ۵۷ شهر و منطقه ایران؛ گزارشی از اعتراضات خوزستان و سلسله اعتراضات بعد از آن
31-جولای-2021
گروه خبری:
نفس در قفس، ۹ مرداد ۱۴۰۰: پنجشنبه ۲۴تیر ۱۴۰۰، مردم در شهرهای مختلف استان خوزستان در اعتراض به عدم دسترسی به آب، دست به تجمعات اعتراضی زدند. از عصر پنجشنبه مردم در شهرهای سوسنگرد، بندر ماهشهر، اهواز، آبادان، بستان، حمیدیه، کوی زویه و دشت آزادگان به خیابان آمدند. این اعتراضات با حضور گسترده نیروهای امنیتی همراه بود و نیروهای انتظامی و امنیتی به سمت مردم معترض شلیک کردند.
به دلیل بیکفایتی مسئولین و سوءمدیریت منابع آبی در خوزستان، رودها و اکثر تالابها از جمله تالاب هورالعظیم خشک شده است، به دلیل خشکسالی مردم از بابت مرگ و میر حیوانات و دامهای خود، متضرر شده و تمام زندگی خود را از دست دادهاند و در بخشهایی از خوزستان حتی آبی برای نوشیدن موجود نیست. این در حالی است که در طی سالیان گذشته فعالین محیط زیست هشدار در مورد بحران آب به مسئولین جمهوری اسلامی داده بودند.
اعتراض به بحران بیآبی در کل استان آغاز شد که به مدت دو هفته ادامه داشت.
در طول ۱۶ روز، بیش از ۳۰ شهر در استان خوزستان شاهد اعتراضات روزانه بود. علیرغم حضور و گسیل نیروهای امنیتی و ضدشورش برای سرکوب، مردم دست به اعتراض میزدند. گزارشها از منابع محلی حاکی از زخمی شدن صدها معترض و بازداشت تعداد زیادی از مردم و جوانها است. بنا به گزارشهای رسیده به «نفس در قفس»، شماری از معترضین که در جریان تیراندازی نیروهای سرکوبگر زخمی شدهاند از ترس بازداشت به بیمارستانها و مراکز پزشکی مراجعه نمیکنند و همین باعث وخیم شدن وضعیت سلامت و در مواردی باعث فوت آنها از شدت جراحت میشود.
در جریان این اعتراضات نیروهای امنیتی مستقیم به مردم شلیک کردند و به گزارش عفو بینالملل در این اعتراضات از تیرهای جنگی و تیرهای ساچمهای استفاده شده است.
گزارش های رسیده به «نفس درقفس»، حاکی از اختلال در خطوط اینترنت و قطع کامل اینترنت موبایل در شهرهایی بود که در آن اعتراضات جریان داشت. یکی از ساکنین این استان گفت: «اگرچه اینترنت خانگی در استان اهواز به طور کامل قطع نشد اما سرعت آن به قدری پایین بود که وصل شدن به شبکههای مجازی برای اطلاع رسانی، امکانپذیر نبود».
در دومین روز اعتراضات، در جریان اعتراضات مردم شادگان یکی از معترضین به ضرب گلوله نیروهای نظامی کشته شد و یک کودک ۱۰ ساله هم مجروح شد.
هویت جوان کشته شده مصطفی نعیماوی اعلام شده است. به رغم جو امنیتی سنگین در خوزستان و شنیده شدن صدای شلیک در چندین نقطه، مردم در خیابان ها با شعارهای «تشنهام»، «آب حق من است»، و «هور ما کو، آب ما کو»، « الشعب یرید اسقاط النظام» اعتراض خود را به شرایط موجود نشان دادهاند.
از روزهای اول این اعتراضات، ابتدا مردم استانهای همجوار از جمله استان لرستان و بوشهر به حمایت از مردم معترض خوزستان برخاستند. در ادامه مردم حداقل در ۱۹ شهر واقع در ۱۱ استان به حمایت از مردم خوزستان و اعتراض به شرایط موجود، دست به تجمع زدند. مردم در شهرهای مختلف علاوه بر حمایت از مردم خوزستان، شعارهایی بر علیه علی خامنهای و کل ساختار حکومت جمهوری اسلامی سر دادند.
تهران، تبریز، کرج، گوهردشت، فردیس، رباط کریم، جاده ساوه، بوشهر-بندرگناوه، میبد، یزدانشهر، اصفهان، جونقان و اردبیل از جمله شهرهایی بود که در آنها تجمعات اعتراضی صورت گرفته است.
این اعتراضات همراه با برخورد خشن و شدید نیروهای امنیتی و یگان ویژه بود که تعداد زیادی از شهروندان بازداشت شدهاند. تا کنون ۲۰ تن از در استان کردستان بازداشت شدهاند که تنها هویت ۱۵ تن از آنها احراز شده است. در تبریز و دیگر شهرهای آذربایجان نیز فعالین آذربایجانی طی روزهای اخیر بازداشت شدهاند.
در روز ۸ مرداد ۱۴۰۰، تعدادی از مادران کشتهشدگان اعتراضات آبان ۹۸ در حمایت از مردم خوزستان، در میدان آزادی دست به تجمع و راهپیمایی زدند. این تجمع آنها با بازداشت چندساعته توسط نیروهای امنیتی همراه بود. این مادران بعد از بازداشت در مترو به بازداشتگاه وزرا منتقل شدند و بعد از چند ساعت در ساعات پایانی همان روز آزاد شدند.
همچنین در همین روز مردم و جوانها در تهران، اصفهان و اهواز به بهانه جشن برای پیروزی پرسپولیس به خیابانها آمدند و اقدام به شعار دادن علیه حکومت کردند. مردم در تهرانپارس شعار علیه علی خامنه ای و ولایت فقیه سردادند. در گلستان تهران نیست مردم شعار دادند « اینهمه سال جنایت مرگ بر این ولایت».
در اهواز روز ۸ مرداد معترضین اقدام به آتش زدن نماد خامنهای در مقابل حوزه علمیه اهواز کردند.
سازمان عفو بین الملل هویت ۸ تن از کشتهشدگان را تایید کرده است. این درحالی است منابع محلی تعداد کشتهشدگان را بیشتر از این تعداد اعلام کردهاند، اما قطعی اینترنت در منطقه تا کنون مانع از احراز هویت سایر کشته شدگان شدهاست.
روز ۳۱ تیر نت بلاکزت بلاکز، موسسه ناظر بر اینترنت جهانی، اعلام کرد که در پی اعتراضات مردمی استان خوزستان، اختلالات گسترده در اینترنت در ایران، از روز پنجشنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۰رخ داده و همچنان ادامه دارد.
هویت ۸ تن از کشتهشدگان
مصطفی عساکره (نعیماوی) از شادگان،
قاسم ناصری (خضیری) از کوت عبدالله،
عیسی بالدی از شهر کوره ( طالقانی)
میثم عچرش از شهر کوره ( طالقانی)
حمزه (فرزاد) فریسات از اهواز
مهدی چنانی در شوش،
حمید مجدم (جوکاری) در چمران،
و یک پسر نوجوان به نام هادی بهمنی در ایذه.
در جریان اعتراضات شماری از بازیگران، فعالین سینما، هنرمندان، ورزشکاران و اقشار مختلف از مردم خوزستان و اعتراضات آنها حمایت کرده و برخورد قهرآمیز حاکمیت جمهوری اسلامی با اعتراضات مسالمت آمیز را محکوم کردند.
کانون صنفی معلمان همدان، شماری از هنرمندان استان فارس، بیش از ۲۳۰ وکیل دادگستری، سازمان عفو بینالملل، جمعی از فعالان سیاسی، اجتماعی، صنفی و حقوق بشری، کانون صنفی معلمان تهران، دیده بان حقوق بشر و بیش از صد و سی مستندساز سینما، ۳۳۰ هنرمند و کانون مدافعان حقوق بشر طی بیانیه های جداگانه از مردم خوزستان حمایت کردند.
حامد بهداد بازیگر سینمای ایران با انتشار پستی در اینستاگرام برخورد خشونت آمیز با مردم را محکوم کرد.شماری از هنرمندان سینما و تلویزیون، در حمایت از اعتراضات مردم استان خوزستان، در مقابل ساختمان خانه هنرمندان واقع در تهران، دست به تجمع زدند.
بازیکنان تیم فوتبال صنعت نفت آبادان پیش از شروع دیدار با مس رفسنجان، با در دست داشتن پلاکاردی اعتراض خودشان را نسبت به شرایط خوزستان و کم آبی در این استان نشان دادند.
احمدرضا عابدزاده ملی پوش سابق تیم ملی فوتبال ایران، با انتشار تصویری در صفحه اینستاگرام خود در حمایت از مردم خوزستان نوشت: “مردم خوزستان آب ندارند، به داد این مردم برسید”
مازیار زارع، سرمربی تیم فوتبال ملوان بندرانزلی، محمد نوری زاد، فعال مدنی محبوس در زندان اوین که هم اکنون در مرخصی درمانی به سر میبرد، عادل فردوسی پور به حمایت از مردم معترض خوزستان پرداختند.
مقامات جمهوری اسلامی واکنشهای ضد و نقیض داشتند. ابتدا استاندار خوزستان با جعلی خواندن اعتراضات اوضاع را آرام خواند و گفت: «برخی به دنبال تحریک مردم هستند و تصاویری جعلی از اعتراضات مردم در فضای مجازی منتشر می کنند مثلا در شهرهای خرمشهر و سوسنگرد اتفاق و اعتراضی رخ نداده است.»
در ادامه فریدون بندری، سرپرست فرمانداری بندر ماهشهر، تجمعات مردم این شهر را به چند نوجوان تقلیل داده و مدعی شد: «مسدود کردن مسیر بندر ماهشهر به بندر «امام خمینی» به صورت جدی وجود نداشته و فقط تعداد اندکی افراد نوجوان در پی فراخوانی در فضای مجازی به دلیل مشکلات بیآبی اقدام به این کار کردند»
علیرغم ابن ادعاها رئیس شورای تامین شهرستان دشت آزادگان مدعی شد به دستور« رییس قوه قضاییه» بازداشت شدگان اعتراضات اخیر آزاد شدند.
فرمانده انتظامی استان خوزستان نیز مدعی شد: «ناجا با عوامل ناامنی و مخلان نظم و امنیت و کسانی که بخواهند به هر نحوی امنیت مردم را خدشه دار کنند، با قاطعیت برخورد خواهد کرد.» این اظهارات نگرانی در مورد افزایش تعداد معترضین بازداشت شده را بیشتر میکند کما اینکه تا کنون هیچ آماری در خصوص تعداد و هویت بازداشتشدگان در طول این اعتراضات از طرف مقامات جمهوری اسلامی اعلام نشده است.
سرپرست فرمانداری شادگان با تایید کشته شدن یکی از جوانان آن را به «افراد فرصتطلب و اغتشاشگر» نسبت داده و گفته است:«شناسایی افراد مسبب این حادثه در دستور کار نیروهای انتظامی و امنیتی قرار گرفته است»
عبدالله ایزدپناه، رئیس مجمع نمایندگان خوزستان با اشاره به اجرای طرحهای بیرویه انتقال آب از استان به مناطق مرکزی ایران، گفت: «انتقال آب موجب شده خوزستان به این روز بیافتد.»
به گفته ایزدپناه، خوزستان به دلیل سیاستهای غلط انتقال آب به این روز افتاده است. او افزود:«خوزستان تاوان بیتدبیری و تصمیمات اشتباه حکومتی را پس میدهد و باید جلوی این بیتدبیری را بگیریم زیرا خوزستان در حال نابودی و از بین رفتن است»
علیرغم کشته و زخمی شدن تعداد زیادی از مردم در این اعتراضات، استاندار خوزستان گفته است باید برای رفع دغدغههای عمومی «شبانهروزی تلاش کنیم.» یک مقام امنیتی استان نیز گفته رساندن آب آشامیدنی به برخی مناطق استان «۱۰ تا ۱۵ روز دیگر» طول میکشد.
به گزارش ایسنا، قاسم سلیمانی دشتکی، استاندار خوزستان، روز ۲۶ تیر گفت که هرچند لولهکشی آب در برخی مناطق انجام شده، اما به دلایلی چون خشک شدن چاه، فرسودگی شبکه، و یا نقص فنی تأسیسات، لولهکشیها به آبرسانی منجر نشده و این استان با مشکل آب آشامیدنی روبهرو است.
به دلیل تداوم اعتراضات حسن روحانی کشاورزان را عامل خشکسالی اعلام کرده و گفت: « مردم خوزستان علیرغم اینکه توصیه ما این بوده که در آنجا برنجکاری نشود اما سالهاست برنج کاری هم انجام میدهند که خود آن هم مزید بر علت شده و همه اینها دست به دست هم داده و مردم در سختی قرار گرفتند.»
با گسترش اعتراضات به تهران و با شعارهایی که علیه علی خامنهای و کل حکومت داده شد، حمیدرضا گودرزی، معاون امنیتی استانداری تهران اعتراضات را تنها به قطعی برق پاساژ علاالدین نسبت داده و اظهار داشت: «این تجمع به دلیل قطع برق پاساژ برگزار شد، البته دلیل قطع برق مشخص نبوده و در حال بررسی است. پس از قطع شدن برق پاساژ، تجمع بین ساعت ۱۱:۴۵ تا ۱۲:۴۵ شکل می گیرد و پس از آن به پایان می رسد و اکنون تجمعی وجود نداشته و شرایط عادی است.»
علیرغم انتشار ویدئوهایی از راهپیماتی و تجمع اعتراضی صدها تن از شهروندان تهرانی، خبرگزاری فارس، رسانه نزدیک به اطلاعات سپاه، با انتشار ویدئوی کوتاهی از این تجمعات، تعداد حاضرین را تنها حدود ۵۰ نفر از کسبه پاساژ علاالدین و دلیل آن را تنها اعتراض به قطعی برق ۲ ساعته عنوان کرده است.
علیرغم این اظهارات انوشیروان محسنیبندپی، استاندار تهران نیز گفت که نیروی انتظامی در پی شناسایی محرکان این تجمع اعتراضی است.
بنا به گزارش منابع محلی در شهرهای خوزستان اکثر بازداشت شدگان کودک و نوجوان هستند. نماینده اهواز ضمن تایید این بازداشتها اعلام کرده است «آمار دقیقی از کودکان و نوجوانان بازداشت شده در اعتراضات اخیر وجود ندارد»!
سید کریم حسینی نماینده اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی در خصوص بازداشت کودکان و نوجوانان در جریان اعتراضات خوزستان گفت: آمار دقیقی از این افراد وجود ندارد؛ اما آن چیزی که اکنون ما در حال پیگیری آن هستیم برای کلیه افراد در همه سنین است که اکنون در بازداشت هستند و در صورت عدم ارتکاب به جرم باید آزاد شوند.
بنا به گزارش منابع محلی اسامی و هویت بیش از صد تن از بازداشت شدگان در شهرهای مختلف اهواز و تبریز جمعآوری شده است :
شهر اهواز:
١-سید على شریفى در ۱۹ تیرماه ۱۴۰۰؛ بعد از تجمع مقابل ساختمان استاندارى بازداشت شد
٢- فهد عبیداوى فرزند رحیم در ۱۹ تیرماه بازداشت شد
٣-اسماعیل عبیداوى فرزند رحیم از ساکنان کوى زهیریه (گلدشت) شهر اهواز در ۱۹ تیرماه بازداشت شد
۴-عیسى مزرعه فرزند عبدالساده از کوى زویه اهواز در ۲۵ بازداشت شد
۵-محمد صخراوى ۲۳ ساله از اهالى کوى گلدشت اهواز
۶-باسم حیدرى۲۰ ساله از اهالى کوى گلدشت اهواز
٧-حسن سعیدى ۳۰ ساله از اهالى کوى گلدشت اهواز
٨-عباس سوارى فرزند ناجى از اهالى کوى گلدشت اهواز
٩-عامر زهیرى ۱۸ ساله فرزند خلف از منطقه عین۲ شهر اهواز در ۲۶ تیرماه بازداشت شده است.
١٠-حمود چنانى ۱۹ ساله فرزند سالم از منطقه عین۲ شهر اهواز در ۲۶ تیرماه بازداشت شده است.
١١-حمود شموسى ۱۸ ساله از منطقه عین۲ شهر اهواز در ۲۶ تیرماه بازداشت شده است.
١٢-ماجد حمیدی ۳۰ ساله از شهر مله ثانی
١٣-بسام زرگانى فرزند حمیدان ۳۰ ساله از منطقه زرگان در ۳۰ تیرماه ۱۴۰۰بازداشت شده است.
١۴-عباس زرگانى فرزند شمع ۲۷ساله از منطقه زرگان در ۳۰ تیرماه ۱۴۰۰ بازداشت شده است.
١۵-ناصر زرگانى فرزند شعلان ۲۷ ساله از منطقه زرگان در ۳۰ تیرماه ۱۴۰۰ بازداشت شده است.
١۶-محمد عسکری فرزند علی ۲۹ساله از منطقه زرگان در ۳۰ تیرماه ۱۴۰۰ بازداشت شده است.
١٧- على کعب الحائى ۵۰ ساله از اهالى کوى علوى(حى الثوره) شهر اهواز در ۲۹ تیرماه بازداشت شده
١٨-فلاح چلداوی ۲۰ ساله فرزند حسن،متاهل، سابقه حبی و بازداشت داشته در ٣٠ تیرماه بازداشت شده است. کوى علوى (حی الثوره)
١٩-میلاد سواری شب ۳۰ تیرماه بازداشت شده است کوى علوى (حی الثوره)
٢٠- میثم سوارى در شب ۳۰ تیرماه بازداشت شده است، کوى علوى (حی الثوره)
٢١_احمد سوارى فرزند عبدعلى شمیل شب ۲۹ تیرماه بازداشت شده است، کوى علوى (حی الثوره)
٢٢-رعد حیدرى فرزند رحیم ۳۰ تیرماه بازداشت شده است، کوى علوى (حی الثوره)
٢٣-فهد حیدرى فرزند رحیم ۳۰ تیرماه بازداشت شده است، کوى علوى (حی الثوره)
٢۴- محمد کروشات از اهالى کوى علوى(حى الثوره) مجروح
از شهر بستان:
٢۵-مالک چلداوی ۲۸ ساله در ۲۸ تیرماه بازداشت شده است
٢۶-جاسم چلداوی ۳۵ساله در ۲۸ تیرماه بازداشت شده است
٢٧-میلاد عبیداوی ۱۴ ساله در ۲۸ تیرماه بازداشت شده است
٢٨-فرج عبیدای ۴۰ ساله در ۲۸ تیرماه بازداشت شده است
شهر حمیدیه::
٢٩-راضى دحیماوی فرزند عبدالزهرا همراه فرزندش در ۳۰ تیرماه بازداشت شده است.
٣٠-محمود ساعدى در ۳۱ تیرماه بازداشت شده است
٣١-عباس ساعدى در ۳۱ تیرماه بازداشت شده است
٣٢-صادق عبیات در ۳۱ تیرماه بازداشت شده است
٣٣-قاسم ساعدى در ۳۱ تیرماه بازداشت شده است
٣۴-طیبان ساعدى در ۳۱ تیرماه بازداشت شده است
٣۵-رسول سواعدى در ۳۱ تیرماه بازداشت شده است
٣۶-صادق ساعدى در ۳۱ تیرماه بازداشت شده است
از شهر سوسنگرد
٣٧-فلک عمورى بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
٣٨-خالد عمورى بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
٣٩-مسلم عچرش بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۴٠-على عمورى بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۴١-محمدعموری بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۴٢- خالدعموری بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۴٣-جواد جابری بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۴۴-حامد خالدی بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۴۵-صلاح خالدی بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۴۶-فرزاد عتابی بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۴٧-محمد البوشوکه بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۴٨-حیدر البوشوکه بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۴٩-مجید موسوی بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۵٠-سجاد موسوی بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۵١-احمد اصلی بازداشت در ۳۱ تیرماه ۱۴۰۰
۵٢-مهدی حمید در ۲۸ تیرماه بازداشت شده است.
۵٣-امید طوسی در ۲۹ تیرماه ۱۴۰۰ بازداشت شده است.
۵۴-جاسم طوسی در ۲۹ تیرماه ۱۴۰۰ بازداشت شده است.
۵۵-مهدی زغیبی در در ۲۹ تیرماه ۱۴۰۰ بازداشت شده است.
۵۶-حسن عموری در ۲۹ تیرماه ۱۴۰۰ بازداشت شده است.
شهر شاوور:
۵٧-علی خسرجی در ۳۰ تیرماه بازداشت شده است.
۵٨-حسن محسن زیدان در ۳۰ تیرماه بازداشت شده است.
۵٩-علی محسن زیدان در ۳۰ تیرماه بازداشت شده است.
۶٠-جمیل عبیداوی در ۳۰ تیرماه بازداشت شده است.
۶١-صالح عبیداوی در ۳۰ تیرماه بازداشت شده است..
۶٢-علی کعبى فرزند حیدر در ۳۰ تیرماه بازداشت شده است.
۶٣-علی عگبى از روستاى بیت خلف
از منطقه سده شهر شاوور:
۶۴-خالد مزرعه فرزند نویر در ۲۶ تیرماه بازداشت شده است.
۶۵-على مزرعه فرزند شعیع در ۲۶ تیرماه بازداشت شده است.
۶۶-قاسم مزرعه فرزند عامر در ۲۶ تیرماه بازداشت شده است..
۶٧-فیصل مزرعه در ۲۶ تیرماه بازداشت شده است..
۶٨-مهدی خسرجی فرزند مجید در ۲۶ تیرماه بازداشت شده است.
۶٩-عبدالله عبیداوی فرزند مرداو در ۲۶ تیرماه بازداشت شده است.
٧٠-سید حسون عراقى در ۳۱ تیرماه بازداشت شده است
٧١-محمد کعبى فرزند فاخر در ۳۱ تیرماه بازداشت شده است
٧٢-حسین شوملى در ۳۱ تیرماه بازداشت شده است
٧٣-علی کعبى فرزند خیدر در ۳۱ تیرماه بازداشت شده است
٧۴-ایوب عبود النمنوم کودک ۱۲ ساله در ۳۱ تیرماه بازداشت شده است.
شهر خفاجیه(سوسنگرد)
٧۵- منصور جلالى فرزند محمد ۱۷ ساله در ۲۹ تیرماه بازداشت شده است
٧۶- مجتبى صالحى فرزند محمد ۱۸ ساله در ۲۹ تیرماه بازداشت شده است
٧٧-رضا عفراوى فرزند عباس ۲۴ ساله در ۲۹ تیرماه بازداشت شده است
٧٨- حمزه عفراوى فرزند مجید ۲۶ ساله در ۲۹ تیرماه بازداشت شده است
٧٩-عبدالامیر جلالى ۴۵ ساله (ابو یحیى) در ۲۹ تیرماه بازداشت شده است
٨٠-عادل نادرى ۴۰ ساله در ۲۹ تیرماه بازداشت شده است
٨١-اسماعیل جلالى فرزند حسن ۴۰ ساله تاریخ بازداشت ۳۰ تیرماه ۱۴۰۰
٨٢-عماد عبیات فرزند رحیم متولد ۱۳۷۲
٨٣-ایاد عبیات فرزند رحیم متولد ۱۳۶۹
٨۴-محمد حریزاوى فرزند بدر ۲۴ ساله
٨۵-حسین منشداوی فرزند عبدالرضا ۲۲ ساله
٨۶-نادر عبیات
از شهر الحائى
٨٧-عباس ااحائى فرزند مالک ۱۹ ساله در ۳۱ تیرماه بازداشت شد.
٨٨- امیر الحائى فرزند خلف ۲۸ ساله، متاهل و داراى فرزند در ۳۱ تیرماه بازداشت شد.
٨٩-مبارک الحائى فرزند وحید ۴۵ ساله،متاهل و داراى سه فرزند در ۳۱ تیرماه بازداشت شد.
٩٠-عباس خوین وحید ۳۰ ساله در ۳۱ تیرماه بازداشت شد.
٩١-عبدالرزاق وحید ۳۶ ساله متاهل در ۳۱ تیرماه بازداشت شد.
از شهر خرمشهر
٩٢-منصور سلیمانى فرزند یابر از اهالى منطقه الجدیده در ۲۷ تیرماه بازداشت شده است.
٩٣-دارم سلیمانى فرزند حاصود از اهالى منطقه الجدیده در ۲۷ تیرماه بازداشت شده است.
٩۴-عبدالرضا سلیمانى فرزند یابر ز اهالى منطقه الجدیده در ۲۷ تیرماه بازداشت شده است.
٩۵-یارالله سلیمانی از اهالى منطقه الجدیده در ۲۷ تیرماه بازداشت شده است.
٩۶-على سلیمانى فرزند یارالله از اهالى منطقه الجدیده در ۲۷ تیرماه بازداشت شده است.
٩٧-باسم سلیمانى فرزند ناصر در ۲۷ تیرماه بازداشت شده است..
٩٨-على سلیمانى تمیمى در ۲۷ تیرماه بازداشت شده است.
٩٩-على عبدالحسین گطافه از اهالى منطقه الجدیده در ۲۷ تیرماه بازداشت شده است
بازداشت شدگان تبریز:
۱۰۰-شاهین برزگر ( روز ۳۱ تیر ۱۴۰۰ بازداشت و به اداره اطلاعات تبریز منتقل شد)
۱۰۱-مجتبی عبدلی ( روز ۳۱ مرداد در شهر بستانآباد تبریز بازداشت شد)
۱۰۲- شهروز برزگر (روز ۲ مرداد ۱۴۰۰ بازداشت شد)
۱۰۳- یوسف سلحشور ( روز ۳ مرداد بازداشت و به اداره اطلاعات تبریز منتقل شد)
۱۰۴-اولدوز قاسمی (با تودیع وثیقه آزاد شد)
۱۰۵-صالح اکرامی (ساکن نسیمشهر تهران، روز ۵ مرداد در محل کار بازداشت شد)
۱۰۶-بابک رضایی(ساکن نسیم شهرتهران، روز ۵ مرداد در منزل شخصیاش بازداشت شد)
۱۰۷- داوود رحیمی ( روز دوم مرداد بازداشت و رو ۵ مرداد با تودیع وثیقه ۴۰ میلوین تومانی آزاد شد)
۱۰۸- وحید ابهری ( ۳۱ تیر ماه توسط نیروهای امنیتی در شهر تبریز بازداشت شد)
۱۰۹- محمد محمودی( روز دوم مرداد بازداشت شد و روز ۴ مرداد با تودیع وثیقه ۳۰ میلیون تومانی آزاد شد)
۱۱۰- هادی محمدی ( روز دوم مرداد بازداشت شد و روز ۵ مرداد با تودیع وثیقه ۳۰ میلیون تومانی آزاد شد)
۱۱۱-وحید محمدی ( روز دوم مرداد بازداشت شد و روز ۶ مرداد با تودیع وثیقه ۳۰ میلیون تومانی آزاد شد)
۱۱۲-حسین قرهجهداغی ( روز دوم مرداد بازداشت شد و روز ۶ مرداد با تودیع وثیقه ۳۰ میلیون تومانی آزاد شد)
۱۱۳-جواد دهقان ( روز دوم مرداد بازداشت شد و روز ۶ مرداد با تودیع وثیقه ۳۰ میلیون تومانی آزاد شد)
۱۱۴- امیر ستاری ( روز ۳۱ تیر بازداشت شد)
۱۱۵- رضا شهریور، (بازداشت روز ۳ مرداد)
۱۱۶- محمد کاظمی، (بازداشت روز ۳ مرداد)
۱۱۷- اشکان سعادت مهر ( ۱ مرداد در ارومیه بازداشت شد و در ساعات پایانی همان روز آزاد شد)
۱۱۸-اکبر قلیزاده ( ۱ مرداد در ارومیه بازداشت شد و در ساعات پایانی همان روز آزاد شد)
۱۱۹-کریم اسماعیلزاده ( روز شنبه ۲ مرداد بازداشت و روز ۵ مرداد با تودیع وثیقه آزاد شد)
۱۲۰-پرویز سیابی گرجان (از روز ۳ مرداد بازداشت شده است)
۱۲۱- نادر صادقیان ( روز ۴ مرداد ماه در منزل شخصیاش بازداشت شد)
۱۲۲-رحیم ساسانی ( روز ۳۱ تیر بازداشت و بعد از بازجویی و تفتیش منزل در روز ۱ مرداد آزاد شد)
۱۲۳-یاشار پیری ( روز ۳۱ تیر بازداشت و بعد از بازجویی و تفتیش منزل در روز ۱ مرداد آزاد شد)
۱۲۴-سعدالله ساسانی ( روز ۳۱ تیر بازداشت و بعد از بازجویی و تفتیش منزل در روز ۱ مرداد آزاد شد)
۱۲۵-محسن عباسپور ( روز ۳۱ تیر بازداشت و بعد از بازجویی و تفتیش منزل در روز ۱ مرداد آزاد شد)
۱۲۶-محمد پورعلی ( روز ۳۱ تیر بازداشت و بعد از بازجویی و تفتیش منزل در روز ۱ مرداد آزاد شد)
۱۲۷- محمد مردی ( روز ۴ تیر ماه در منزل شخصیاش بازداشت شد)
مطمئنا تعداد بازداشت شدگان بسیار بیشتر از این موارد است و در فضای سرکوب و اختناق حاکم بر شهرهای معترضین امکان دستیابی به اطلاعات و هویت بازداشت شدگان بسیار کاهش پیدا کرده است.
لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، از روز اول اعتراضات با اشاره به سابقه مقامات جمهوری اسلامی در کشتار و بازداشتهای فراقانونی، مراجع بینالمللی از جمله شورای حقوق بشر سازمان ملل و گزارشگران ویژه حقوق بشر در سازمان ملل را برای نجات جان بازداشتشدگان و معترضین زخمی که از ترس بازداشت اقدام به درمان نمی کنند، فرا خوانده است تا اقدام فوری انجام داده و مقامات جمهوری اسلامی را به ارائه آمار و هویت بازداشتشدگان و کشتهشدگان وا دارند.