مختصری در رابطه با نیلوفر بیانی
18-اکتبر-2020
گروه خبری:
نیلوفر بیانی که به عنوان کارشناس در موسسه حیات وحش پارسیان فعالیت میکرد، به همراه هشت فعال محیط زیست دیگر طی ماههای پایانی سال ۹۶ در یک عملیات هماهنگ توسط سازمان اطلاعات سپاه به اتهامات مرتبط با “جاسوسی” بازداشت شدند.
نیلوفر بیانی- نیلوفر، متولد (۱۹۸۷ میلادی) تهران است. وی مدرک کارشناسی زیستشناسی خود را از دانشگاه مکگیل در مونترال کانادا و مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته بیولوژی حفاظت از دانشگاه کلمبیا در نیویورک در ایالات متحده آمریکا گرفته است، جایی که مدتی هم تدریس میکرد. وی زمانی در طول دورههای کارشناسیاش در آزمایشگاه دانشکده مکگیل مشغول به کار بود و یک دوره را در اوگاندا و تانزانیا به عنوان پروژه تحصیلی آفریقای مکگیل گذراندهبود. این تجربه علاقه او را نسبت به مسائل مربوط به حفاظت از محیط زیست بیشتر جلب کرد. نیلوفر از سال ۱۳۹۱ تا اردیبهشت ۱۳۹۶ به عنوان مشاور در پروژه بین المللی «کاهش مخاطرات پس از بحران بر اساس رویکرد اکوسیستمی» در برنامه محیط زیست سازمان ملل در ژنو مشغول به کار بود. در تابستان ۱۳۹۶ او به تهران بازگشت و به عنوان مدیر برنامهریزی شروع به همکاری با موسسه میراث حیات وحش پارسیان کرد و شش ماه پس از ورودش به ایران بازداشت شد.
نیلوفر بیانی، متهم ردیف دوم پرونده زندانیان محیط زیستی، طی نامهای که در اواسط بهمنماه سال ۹۸تنظیم شده، در شرح حالی از وضعیت خود نوشته که بازجویان اطلاعات سپاه، برای گرفتن اعترافات ساختگی، او را طی “دستکم ۱۲۰۰ ساعت بازجویی” در معرض “شدیدترین شکنجه های روحی و روانی، تهدید به شکنجه فیزیکی و تهدیدهای جنسی” قرار داده اند.
وی در نامه های متعدد به مسئولین زندان و قوه قضاییه و حتی به خامنه ای به شرح شکنجههای غیر انسانی فیزیکی و روحی که بیشتر شامل شکنجههای جنسی بوده پرداخته است.
این زندانی، در متن “آخرین دفاع” خود در شهریور ۱۳۹۸ نیز، که پیشتر منتشر نشده، از هراس دائمی از امکان عملی شدن تهدیدهای جنسی سربازجوی پرونده خبر داده: “ویدیوها گواهند که بازجوی اصلی با اسم مستعار حمید رضایی، که هنوز نام او رعشه بر تن من میآورد، چه رفتاری با من داشته است. به دلیل رفتارهای بی شرمانه اش هربار که بازجوییها به درازا میکشید و تا بعد از تاریکی ادامه داشت وحشت از تعرض جدی وجودم را میلرزاند.”
وی در ادامه نوشته است: “ترس من در مورد اینکه اگر هرآنچه میخواست ننویسم دست به تعرض و خشونت جنسی بزند را تشدید میکرد. حضور توجیه نشده و غیرمنتظره او در مکانهایی مثل راهرو تاریک و حیاط بازداشتگاه و رفتار چندشآورش باعث میشد در هیچ جا احساس امنیت نکنم و اضطراب غیرقابل تحمل من به این دلیل هیچ وقت قطع نمی شد.”
نیلوفر بیانی، در نامه جداگانه ای به تاریخ ۴ بهمن ۱۳۹۷ به رئیس وقت قوه قضاییه صادق آملی لاریجانی آورده ماموران اطلاعات سپاه به صراحت به او می گفته اند: “بر دهان قاضیای خواهند کوبید که حکمی غیر از حکم از پیش نوشته شده سپاه را در دادگاه قوه قضاییه قرائت کند.
نیلوفر بیانی به همراه سایر فعالین محیط زیست به طور جداگانه به مدت ۲۲ ماه در سلولهای دو الف سپاه در زندان اوین نگهداری شد.
دادگاه این فعالین محیط زیست در ۵ جلسه روزهای ر تاریخ ۱۰، ۱۳، ۲۳، ۲۴ و ۲۹ بهمن ۱۳۹۷ در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد که نیلوفر بیانی در دو جلسه اول حضور داشت.
که در حکم بدوی به ده سال حبس تعزیری محکوم شد . این حکم عینا در دادگاه تجدید نظر تایید شد. وی هم اکنون در بند زنان سیاسی زندان اوین نگهداری می شود.