نفس در قفس

ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران
اخبار

گزارش نقض حقوق بشر در آذر۱۴۰۰؛دست‌کم ۲۴۸ زندانی از اول سال جاری اعدام شدند

22-دسامبر-2021

گروه خبری: اعدام - زنان - سرکوب - کارگران و اصناف - معلمان -

نفس در قفس، ۱ دی ۱۴۰۰:وضعیت رو به وخامت حقوق بشر در ایران نگرانی‌های زیادی را برانگیخته است. بخصوص در زمانی که کشورهای غربی برای مذاکرات هسته ای وضعیت حقوق بشر در ایران را نادیده گرفته‌اند. این بی عملی جامعه غربی باعث شده است که حکومت ایران با طیب خاطر روند اعدام ها و برخوردهای نقض حقوق‌بشری خود را افزایش دهد. برخوردهای خشونت‌آمیز با معترضان در اصفهان و استفاده از تفنگ‌های ساچمه‌ای که باعث آسیب های جدی به معترضان شده  و حداقل ده نفر از این معترضان با این گلوله‌ها بینایی خود را از دست دادند، اعدام کودک- متهمان و اعدام زندانیان سیاسی از جمله این موارد هستند.

در یک ماه اخیر اگرچه کمیته سوم مجمع عمومی ملل متحد قطعنامه نقض حقوق بشر علیه ایران را تصویب کرده است ولی به دلیل عدم لازم‌الاجرا بودن این قطعنامه، وضعیت سرکوب دگراندیشان بیشتر شده است و حکومت جمهوری اسلامی نشان داده است که به هیچ کدام از این قعطنامه‌ها پایبند نیست. بنابراین اقدامات عملی و قاطعی برای مقابله با وضعیت نقض حقوق بشر در ایران لازم است.

در یک ماه اخیر همچنین بازداشت فعالین مدنی و صنفی از جمله فعالین صنفی معلمان و دانشجویان از دیگر روشهای افزایش سرکوب در ایران است. در روزهای آذر ماه رسول بداقی، آمانج امینی از معلیمن و اعضای شورای صنفی معلمان بازداشت شدند. همچنین لیلا حسین‌زاده، از فعالین صنفی دانشجویی و زندانی سیاسی سابق در شیراز در حالی که در مسافرت بود بازداشت شد. این دانشجوی زندانی موقع بازداشت و همچنین انتقال به تهران مورد ضرب و شتم قرار گرفته است. وی طی تماس تلفنی با خانواده از ممانعت نیروهای امنیتی برای دسترسی به داروهای خود خبر داده است. ولی از بیماری صعب العلاج رنج میبرد که همین بیماری باعث صدور عدم تحمل کیفر توسط پزشک قانونی استان تهران در روند زندان پرونده قبلی این فعال صنفی شده بود.

در هفته اخیر میثم کاظمی از زندان اهواز به اداره اطلاعات اهواز منتقل شده است و خانواده وی از او بی‌خبر مانده‌اند. وی از معترضین اعتراضات بهبهان است که در روزهای اخیر دو عضو دیگر خانواده وی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و بعد از چند روز به طور موقت آزاد شدند.

بعد از روی کار آمدن ابراهیم رئیسی عضو هئیت مرگ در کشتار زندانیان سیاسی در تابستان ۶۷، آمار اعدام‌ها به طور چشم‌گیری افزایش پیدا کرده است.

دست کم ۳۸ زندانی در ماه آذر اعدام شدند. این آمار نسیت به ماه قبل افزایش ۹۰درصدی داشته است.

از  آغاز سال جدید، در عرض ۹ ماه، دست‌کم ۲۴۸ زندانی در زندان‌های مختلف ایران اعدام شدند. این آمار تنها تعداد اعدامهایی است که به دست فعالین حقوق بشر رسیده و شمار اعدام‌ها به طور واقعی بسا بیشتر از این آمار است.

از میان این ۳۸ اعدم تنها ۴ مورد توسط رسانه های حکومتی اعلام شده است و ۳۴ اعدام مخفیانه صورت گرفته است. درواقع ۸۹ درصد از اعدام‌های صورت گرفته در زندانهای مختلف کشور تنها با تلاش فعالین حقوق بشر افشا و ثبت شده‌اند و این خود گواهی است که تعداد اعدام‌های صورت گرفته بسا بیشتر از این آمار است.

 

در میان ۳۸ زندنی اعدام شده یک کودک متهم به نام آرمان عبدالعالی و ۴زن و یک زندانی سیاسی وجود دارد.

همچنین اتهام اعدام شدگان قتل، جرایم مربوط به مواد مخدر و محاربه عنوان شده است.

در یک ماه گذشته ۱۹ زندانی به اتهام «جرایم مربوط به مواد مخدر»، ۱۷ زندانی به اتهام «قتل» و ۱ زندانی سیاسی به اتهام «بغی» و یک زندانی به اتهام «محاربه» اعدام شدند.

 

 

افزایش پرشمار اعدام زندانیان به اتهام جرایم مربوط به مواد مخدر بخصوص درمیان شهروندان بلوچ، نگرانی های زیادی را ایجاد کرده است. به طوری که در یک ماه گذشته دست‌کم ۱۷ شهروند بلوچ به اتهام جرایم مربوط به مواد مخدر در زندانهای زاهدان، کرمان، شیراز و اصفهان اعدام شدند.

 

اعدام آرمان عبدالعالی و حیدرقربانی واکنش‌های بسیاری در جامعه ایران برانگیخت. اعدام آرمان عبدالعالی، کودک متهمی که به هنگام ارتکاب جرم انتسابی کمتر از ۱۸ سال سن داشت، علیرغم تلاشهای فعالین حقوق بشر و اعتراضات گسترده بین‌المللی در زندان رجایی‌شهر صورت گرفت.

عمل شنیع اعدام کودکان توسط حکومت جمهوری اسلامی باید توسط نهادهای بین‌المللی پاسخ درخور دریافت کند. اما در مقابل بی‌عملی جامعه بین المللی مقامات قوه قضاییه حکومت ایران، از این عمل شنیع دفاع کرده و آن را جزء قوانین اسلامی معرفی می‌کنند.

همچنین اعدام مخفیانه و ناگهانی حیدرقربانی جامعه ایران، بخصوص کردستان را در شوک فرو برد. حیدرقربانی شهروند اهل کامیاران در مهر ۱۳۹۵ بازداشت شد. او برای اعتراف علیه خود برای کشتن سه عضو سپاه پاسداران تحت شدیدترین شکنجه‌های روحی و جسمی قرار گرفته بود. شکنجه‌هایی که نیروهای امنیتی او را به مدت ماهها در بی‌خبری مطلق از خانواده نگه داشتند. بنا به گفته عفوبین الملل حیدر قربانی در طول این ماهها دچار ناپدید سازی قهری شده بود، به طوری خانواده او از زنده یا مرده بودن او بی‌اطلاع بودند.

صدور و تایید حکم اعدام:

در یک ماه گذشته دست‌کم ۹ اعدام صادر یا تایید شده است. در دو مورد متهمین به اتفاق ناخواسته در مورد قتل از خود دفاع کرده‌اند اما بعد از دوبار نقض حکم اعدام، دیوان عالی رای به حکم اعدام به متهمین داده است.

عباس دریس از بازداشت شدگان آبان ۹۸ درماهشهر به اعدام محکوم شد.

بنا به گزارش فعالین بلوچ، دست‌کم ۴ زندانی در زندان های زاهدان با اتهام جرایم مربوط به مواد مخدر با حکم اعدام، در خطر اجرای حکم قرار دارند.

صدور حکم شلاق:

شلاق یکی از غیر انسانی ترین احکامی است که جمهوری اسلامی همچنان از آن علیه متهمین استفاده می‌کند. در ماه آذر دست‌کم ۱۱۴۲ ضربه شلاق علیه متهمین صادر شده است.

۱۲ تن از فعالین مدنی آذربایجان در اردبیل علاوه بر حبس هر کدام به ۷۶ ضربه شلاق نیز محکوم شدند.

آمار بازداشتی ها و احکام صادره :

متاسفانه آمار دقیقی از تعدادبازداشتی ها ی آذرماه وجود ندارد بطوریکه در پی اعتراضات کشاورزان و مردم اصفهان نسبت به بی آبی  تعدادبازداشتی ها تا ۳۰۰نفر نیز اعلام گردید ولی اسامی هیچ کدام روشن نگردید . در مجموع تعداد بازداشتی ها و احکام صادره بالغ بر ۷۰ مورد بود. علاوه برصدور  یک مورد حبس ابد در مورد محسن دریس از معترضین آبان ۹۸  مجموعا ۳۴سال و۴ماه و۱۶روز برای فعالین سیاسی و مدنی حکم حبس صادر گردید . در میان بازداشتی های آذر ۱۴۰۰تعدادی از فعالین صنفی معلمان وجود داشت منجمله رسول بداقی عضو شورای هماهنگی صنفی معلمان و بازرس کانون صنفی معلمین، محمود ملاکی عضو هیات مدیره کانون صنفی معلمان بوشهر . لطیف روزیخواه فعال صنفی معلمان جلفا، اصغر امیرزادگان معلم و فعال صنفی فیروزآباد، محبوبه جاوید فعال صنفی معلمان مشهد وهمچنین از فعالین صنف کارگری نیز اصغر فیروزی از اعضای موسس کانون مدافعان حقوق کارگر  و سایر فعالین سیاسی و مدنی وجود دارند.

 

زندانیان