نفس در قفس

ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران
اخبار

گزارش نقض حقوق بشر در ماه خرداد و سه ماه اول سال ۱۴۰۲

26-ژوئن-2023

گروه خبری: آزادی بیان - اعدام -

خلاصه نقض حقوق بشر در خرداد ماه ۱۴۰۲:

-اعدام دستکم ۸۶ زندانی ، ازجمله  اعدام  ۲ زندانی در ملاء عام ، صدورحکم اعدام ۱۰ زندانی  و تائید ۱ حکم اعدام توسط دیوانعالی کشور

-صدور حکم ۲۱۳ ضربه شلاق

-بازداشت دستکم ۲۰۹ شهروند از جمله اعضای خانواده وبستگان چندین خانواده دادخواه

-صدور حکم حبس برای ۶۴ شهروند برابربا ۳۲۰ سال و ۴ ماه و۲۵ روز

-فوت و مصدومیت دستکم ۷۴ کارگر براثر حوادث ناشی از کار و اخراج ۲۷۲ کارگر

 

نفس در قفس، ۴ تیر ۱۴۰۲: بنا به گزارش مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، دست‌کم ۲۱۸ زندانی در سه ماه اول سال ۱۴۰۲ اعدام شدند.  از میان‌اعدام شدگان دست‌کم ۲ زندانی زن بود و ۲ زندانی در ملاء عام اعدام شدند.
حکم اعدام ۶۱ زندانی صادر یا به تائید دیوان عالی کشور رسیده است.

از ۲۱۸ مورد اعدام ،۵ نفر به اتهام سیاسی ، ۲نفر به دلایل عقیدتی ، ۱۳۳ نفر با اتهامات مرتبط با مواد مخدر ، ۷۳ نفر به اتهام قتل و ۵ نفربه جرایم دیگر اعدام شده اند .

اجرای حکم اعدام  در خردادماه ۱۴۰۲:

در خرداد ماه دست‌کم ۸۶ زندانی با اتهامات مختلف به دارآویخته شدند . ۴۹ نفر بدلیل اتهامات مرتبط با موادمخدر، ۳۵ نفر به اتهام قتل ، ۱زندانی سیاسی و ۱ نفر به اتهام تجاوز اعدام شدند .  از ۸۶  زندانی اعدام شده تنها ۸ مورد توسط رسانه های حکومتی اعلام شد و ۸۰  مورد بقیه توسط فعالین حقوق بشری افشا شده است. ۲ زندانی در ملاءعام بدار آویخته شدند: سلیمان سلامت (امیرمهدی) در مراغه  و یک زندانی دیگر در بندر امام حسن (شهرستان دیلم) به اتهام قتل دومامور نیروی انتظامی در ملاء عام اعدام شدند. زندانی سیاسی کرد، هیمن مصطفایی به اتهام قتل یک پاسدار  پس از ۱۲ سال حبس در ۳۱ خردادماه در سنندج اعدام شد.

حکم اعدام محمد قبادلو از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری به اتهام تخریب و اقدام علیه امنیت و افساد فی الارض توسط دیوان عالی کشور تائید شد. محمدرضا حبیبیان به اتهام قتل آخوند سلیمانی نماینده خبرگان توسط دادسرای عمومی و انقلاب بابلسر به اعدام محکوم گردید . ۶ زندانی دیگر نیز به اتهام قتل و ۳ زندانی به اتهام مرتبط با مواد مخدر و ۱ زندانی به جرم تجاوز به اعدام محکوم شدند.

صدور و اجرای احکام شلاق در یکماه اخیر :

مجازات  شلاق از جمله مجازاتهای  ترذیلی، ظالمانه، نافی کرامت انسانی و از مصادیق  شکنجه است که به پیروی از احکام کیفری دینی بعنوان مجازات اعمال می‌شود و با وجودممنوعیت آن از سوی کنوانسیونهای بین المللی حقوقی و مدنی همچنان بعنوان شکنجه قانونی توسط محاکم مورد حکم قرار می‌گیرد.

در خردادماه روحانی اهل سنت «عبدالجبار لطفی» به اتهام تبلیغ علیه نظام و تشویش اذهان عمومی به ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد. یک نفر به اتهام  به زیرگرفتن یک آخوند در تهران به ۴۰ ضربه و یک زندانی به اتهام رابطه نامشروع به ۹۹ ضربه شلاق محکوم شد.

روابط عمومی دانشگاه حکیم سبزواری ۷ خرداد ۱۴۰۲ : متهمان پرونده  مزاحمت افرادی برای چند دختر دانشجو در خارج از محیط دانشگاه به تحمل ضربات شلاق در محل ارتکاب جرم (ملا عام ) محکوم شدند

 

بازداشتها :

همزمان با گسترش اعدامها سرکوب و بازداشت اقشار مختلف مردم از جمله خانواده‌های دادخواه ، معترضین بخصوص جوانان شرکت کننده در تظاهرات روزهای جمعه  زاهدان، بصورت چشمگیری افزایش یافته است. چندین نفر به جرم شرکت در مراسم تولد دانیال پایبندی از جانباختگان قیام سراسری در سقز بازداشت شدند؛  تعدادی از شهروندان ازجمله خانواده و بستگان ابوالفضل آدینه زاده از جانباختگان قیام سراسری در فاروج در آستانه سالگرد تولد وی  بازداشت شدند .علاوه بر احضارها  دست کم ۲۰۹  نفر در خردادماه بازداشت و روانه زندانها شدند.

علاوه بر این  روز ۲ خرداد ۱۴۰۲، روابط عمومی وزارت اطلاعات از بازداشت تعدادی از شهروندان به اتهام جاسوسی خبرداده و آنها را متهم کرد که : «پایگاه پیرامون افراد دارای مسئولیت در مناصب مختلف یا دسترسی به اطلاعات مهم در نهادهای حساس کشور و دارندگان تخصص های ویژه در رشته‌های مختلف که به خارج از کشور تردد داشتند را استخراج می‌کردند و در اختیار سازمانهای بیگانه قرار می‌دادند»

 

همزمان با اعتراضات گسترده مردمی در زاهدان در روزجمعه ۵خرداد، نیروهای لباس شخصی و امنیتی بصورت گسترده جوانان را در مناطق مختلف ازجمله کوثر، بهشتی، خرمشهر و خیابانهای توحید و خیام  بازداشت کردند.

بنا به گزارش خبرگزاری ایرنا ۶ خرداد ۱۴۰۲،  ۲۳نفر در کهک قم در یک مهمانی مختلط شناسایی و بازداشت شدند.

خبرگزاری قوه قضائیه  ۸ خرداد ۱۴۰۲ نیز اعلام کرد: «یک تیم در آذربایجان غربی دستگیر شدند. ۱۴  عنصر مرتبط با جریانات صهیونیستی که درصدد شناسایی افراد و ترور آنها بودند دستگیر شدند.»

محسن محمودی، رئیس پلیس فتا آذربایجانشرقی روز ۱۰ خرداد ۱۴۰۲ اعلام کرد: «۶ نفر از گردانندگان یک کانال تلگرامی تبلیغات غیر مجاز و غیراخلاقی و مخالف عفت عمومی و هنجارهای اجتماعی بارداشت و به همراه پرونده قضایی به دادسرا منتقل شدند.»

روز ۱۹ خرداد نیز همزمان با سی و ششمین هفته اعتراضات گسترده مردمی در زاهدان نیروهای لباس شخصی و نظامی در خیابانهای مجدیه، منطقه قدیر، فلکه خیام و توحید دست  به بازداشت گسترده  جوانان زدند.

 

محکومیت به حبس و  بازداشت جهت اجرای حکم :

در خردادماه برای  ۶۴  پرونده در محاکم قضایی حکم حبس صادر و ۷ نفر برای اجرای احکام صادره بازداشت گردیدند. جمع احکام حبس صادره  ۳۲۰ سال و ۴ ماه و ۲۵  روز بود. تعدادی از زندانیان سیاسی سابق، فعالین صنفی معلمان، کارگران،  روزنامه نگار، هنرمند، روحانی اهل سنت، شهروند بهایی و فعالین سیاسی از جمله محکومین بودند.

                                

حوادث کارگری :

بدلیل  نبود ایمنی محیط و شرایط کار در خرداد ماه  دستکم ۲۰  کارگر حین انجام کار جانباخته و ۵۴ نفر دیگر دچار مصدومیت شدند.  نبود تجهیزات  استاندارد ایمنی و بهداشتی، عدم آموزش و نظارت، عدم اجرای صحیح ضوابط ایمنی کار از عوامل مهم حوادث کارگری است. کارگران علاوه بر عدم دریافت حقوق متناسب با وضعیت تورم،  با خطرات جانی و شرایط سخت کاری نیز روبرو هستند؛ آمار سالیانه  فوت حوادث ناشی از کار چند برابر آمار اعدام سالیانه است.

طبق گفته مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی همدان حوادث کار سال گذشته منجر به مرگ ۱۳کارگر در این استان شد که بیشتر جانباختگان درحوزه ساختمانی بودند.

حسین علی رعیتی‌فر معاون روابط کار وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی روز ۹ خرداد ۱۴۰۲، اعلام کرد که سال گذشته ۷۱۱ نفر از کارگران مشمول قانون کار در حوادث ناشی از کار جان خود را از دست داده‌اند. این در حالی‌است که بنا به گفته مسعود قادی‌پاسا معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور طی مصاحبه خود در ۱۱ اردیبهشت ماه امسال، طی سال گذشته ۱۹۰۰ نفر بر اثر حوادث ناشی از کار جان خود را از دست داده‌اند که ۱۸۷۰ نفر مرد و ۳۰ نفرشان زن بودند.

 

 اخراج  کارگران :

در خرداد ماه دستکم ۲۷۲  نفر از کار اخراج شدند از جمله ۱۸۰ نفز از نیروهای روزمزد شهرداری جیرفت و ۴۲ نفر از کارگران کارخانه داروگر در پی تعطیلی کامل این کارخانه، همچنین ۵۰ نفر از کارگران شرکت نورد ایوان غرب تولید کننده میلگرد ساختمانی بدلیل مشکل برق و تعطیلی کارخانه بیکار شدند.

اعتراضات سراسری :

در خردادماه نیز اعتراضات سراسری همچنان ادامه یافت؛  تظاهرات روزهای جمعه مردم  زاهدان با وجود سرکوب و  بازداشتها برگزار گردید. شعارهای شبانه علیه حاکمیت در بیشتر شبها در تهران و برخی شهرها ادامه داشت. در این ماه  بیش از ۲۳۰  حرکت اعتراضی از سوی اقشار مختلف مردم  صورت گرفت. تجمعات و  راهپیمایی بازنشستگان مخابرات و تامین اجتماعی  به ترتیب  بیشترین موارد اعتراضات را تشکیل می‌دادند.

زندانیان