نفس در قفس

ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران
اخبار

گزارش آمار اعدام‌ها در یکسال گذشته ۱۱ اکتبر ۲۰۲۲ – ۱۰ اکتبر ۲۰۲۳

15-اکتبر-2023

گروه خبری: اعدام -

به مناسبت روز جهانی لغو مجازات اعدام

 به گزارش مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان ایران در طول یک سال گذشته (۱۱ اکتبر ۲۰۲۲- ۱۰ اکتبر۲۰۲۱) دست‌کم ۷۳۰ زندانی در زندانهای مختلف ایران به دار آویخته شده‌اند.

 در یک سال اخیر:

-دست‌کم ۴ کودک متهم در طول یکسال به دار آویخته شده است.

– حداقل۱۱ زن زندانی اعدام شدند.

-دست کم ۷ زندانی در ملاءعام به دار آویخته شدند.

-حداقل ۱۵ زندانی سیاسی اعدام شدند

 

بنا به این گزارش اعدام زندانیان در یکسال گذشته نسبت به سال پیش در همین بازه زمانی ۳۶درصد افزایش پیدا کرده است.

نمودار زیر آمار اعدام‌ها در ۵ سال اخیر را نشان می دهد.

طبق این گزارش و نمودار آمار اعدام‌ها در طول پنج سال آمار اعدام‌ها افزایش ۱۵۸ درصدی داشته است. در مقابل بی‌عملی جامعه بین‌المللی در طول این پنج سال جان انسان‌های بیشتری گرفته شده است. طی این سالیان به خوبی برای همه محرز شده است که مقامات جمهوری اسلامی از اعدام ابزاری برای سرکوب جامعه و ایجاد رعب و وحشت استفاده کرده و می‌کند. این اعدام‌ها در دوره بعد از ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی افزایش چشمگیری داشته است. در بازه های زمانی که اعتراضات در ایران اوج گرفته است قوه قضاییه جمهوری اسلامی نیز به آمار روزانه اعدام افزوده است.

در یک سال گذشته دست‌کم ۱۵ زندانی سیاسی به دار آویخته شدند.

۷ تن از معترضین در طول یک دادرسی غیرعادلانه به دار آویخته شدند. مقامات جمهوری اسلامی با بالا بردن سرکوب در خیابان و بازداشت و دستگیری های فله‌ای و شلیک به معترضان در زندان‌ هم دست به اعدام معترضین و پخش اعترافات اجباری از آنها زد. این اقدام جمهوری اسلامی اگرچه از طرف کشورهای مختلف و جوامع بین‌المللی محکوم شد اما اقدام قاطعی برای توقف اعدام‌ها و پاسخگویی مقامات جمهوری اسلامی صورت نگرفت.

 

 

نمودار زیر آمار اعدام‌ها به تفکیک هر ماه نشان می‌دهد:

 

 

 

 

ماه آوریل مصادف با ماه رمضان در تقویم ایران و جهان اسلام است و به همین دلیل مقامات جمهوری اسلامی اعدام‌ها را توقف زده اند ما همانطور که در نمودار مشاهده می‌کنیم در ماه می بالاترین نرخ به دار کشیدن زندانیان ثبت شده است.

لازم به یادآوری است که اکثریت این اعدام ها  بصورت مخفیانه صورت گرفته است و مقامات جمهوری اسلامی مثل همیشه آمار اعدام‌ها را مخفی نگه می‌دارد. بنا به نمودار زیر ۸۹ درصد اعدام‌ها به صورت مخفیانه در زندانها صورت می‌گیرد و فعالین حقوق بشر با پذیرش ریسک اقدام به ثبت این اعدام‌های صورت گرفته می کنند. به این جهت آمار واقعی خیلی بیشتر از موارد ثبت شده است.

نمودار زیر آمار اعدام‌های صورت گرفته در هر ماه با تفکیک اعلام رسمی توسط رسانه‌های رسمی و حکومتی و اعدام‌های مخفیانه را نشان می‌دهد

در یک ماه‌گذشته بالاترین اعدام‌ها متعلق به زندانیان با اتهام مربوط به جرایم مواد مخدر است. علیرغم ژست‌های حقوق‌بشری مقامات قوه‌قضاییه مبنی بر کاهش اعدام‌ها با اتهامات مربوط به جرایم مواد‌مخدر این آمار طی یک سال گذشته افزایش یافته است.

 

 

سال گذشته اعدام‌ها به اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر۳۸ درصد کل اعدام‌ها بود که این رقم با افزایش ۱۹درصدی در سال اخیر به ۵۷ درصد رسیده است.

این شیب افزایش اعدام‌های افسارگسیخته زندانیان با اتهام مواد مخدر را باید جدی گرفت و زنگ هشدار به شمار آورد.

 

 

نمودار زیر تفکیک اعدام‌ها به تفکیک هر اتهام را نشان می‌دهد:

 

 

 

 

 

 

اکثر اعدام‌های صورت گرفته در زندان‌های محل نگهداری زندانیان صورت گرفته است. اما در ۷ مورد مقامات جمهوری اسلامی زندانیان را در مقابل چشم ناظران در ملاءعام به دار آویخت که یکی از این اعدام شدگان مجید رهنورد از معترضین قیام ۱۴۰۱ بود.

اگرچه تنها یک درصد اعدام‌ها در ملاءعام صورت گرفته است اما تاثیر مخرب این اعدام‌ها در جامعه بیشتر است.

 

 

از نظر گستردگی جغرافیایی اعدام‌ها در ۶۹ شهر مختلف صورت گرفته است که در میان آنها کرج بالاترین آمار اعدام را به خود اختصاص داده است. در طول سالیان مقامات جمهوری اسلامی از زندان رجایی‌شهر به عنوان محل اصلی اعدام استان البرز و تهران استفاده می‌کردند اما در تاریخ  ۱۴ مرداد ۱۴۰۱ این زندان با اعلام رسمی مقامات قوه قضاییه تعطیل شد. اعدام‌های اخیر در شهر کرج در زندان قزلحصار واقع در همین شهر صورت می‌گیرد.

 

 

نمودار صفحه بعد گستردگی اعدام‌ها از نظر جغرافیایی را نشان می‌دهد:

زندانیان