نفس در قفس

ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران
اخبار

گزارش آماری نقض حقوق بشر در ایران در طول تیر ۱۴۰۳

1-آگوست-2024

گروه خبری: آزادی بیان - اعتراضات - اعدام - اقلیت های دیني - اقلیت های قومی - اقلیت‌های جنسی - بازداشت - بازنشستگان - زنان - زندانیان - سرکوب - سوختبر - قیام ۱۴۰۱ - کارگران و اصناف - کودکان -

نفس در قفس، پنجشنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۳؛ نقض حقوق بشر در ایران به صورت گسترده در ماه اول تابستان جاری نیز ادامه داشت. در این ماه شاهد بودیم با توجه انتخابات زودرس ریاست جمهوری، مقامات قضایی به مدت دو هفته ماشین اعدام را تعطیل کردند تا در راستای تبلیغ برای شرکت در انتخابات استفاده کنند. کمااینکه دقیقا یک روز بعد از انتخابات، اعدام‌ها به صورت فزاینده در زندانهای مختلف آغاز شد. مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، آمار نقض حقوق بشر در طول تیر ۱۴۰۳ را منتشر کرد.

 

  خلاصه نقض حقوق بشر در تیر  ۱۴۰۳                                                                                                   

  • اعدام دستکم ۲۹ زندانی
  • صدور حکم اعدام برای ۱۶ زندانی و تائید حکم ۱ زندانی دیگر توسط دیوان عالی کشور
  • بازداشت دستکم ۱۸۹  شهروند  
  • مرگ ۴ زندانی در زندان  
  • صدور حکم حبس و جزای نقدی برای ۷۵ شهروند از محکومین دادگاههای انقلاب برابر با ۳۱۲ سال و ۶ ماه و ۲۹ روز همراه با ۲۲۷ میلیون و۹۰۰هزارتومان جزای نقدی
  • بازداشت دستکم ۱۸شهروند جهت اجرای حکم
  • صدور حکم ۴۶۵۳ ضربه شلاق در مورد ۳۹ پرونده از جمله برای ۳۶ زندانی سیاسی
  • فوت ۱۹ کارگر و مصدومیت دست‌‌ کم ۴۰  کارگر بر اثر حوادث ناشی از کار
  • اخراج و بیکاری دستکم ۲۰۰ نفر از کارگران 
  • برگزاری بیش از ۲۰۰ حرکت اعتراضی توسط اقشار مختلف مردم

 اجرای حکم اعدام  در تیر  ۱۴۰۳:

براساس گزارش مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان (نفس در قفس) در تیرماه، دستکم ۲۹ زندانی بدار آویخته شدند. این اعدام‌ها بعد از دو هفته کاهش بی‌سابقه به دلیل انتخابات موج جدیدی از اعدام‌ها در سراسر کشور از سر گرفته شده است.
در طول یکماه گذشته ۲ زندانی سیاسی اعدام شدند. جمشید ادریس زهی، زندانی بلوچ به اتهام اقدام علیه امنیت ملی و قتل فرمانده بسیج و دانیال اسماعیلی دفاع در مقابل نیروهای امنیتی سپاه به روستای لر شاد و متهم به کشتن عضو سپاه در تیرماه اعدام شدند؛ ۱۴  زندانی جرایم مرتبط با مواد مخدر، ۱۲ زندانی به جرم قتل و یک زندانی به جرم زنای به عنف، آمار زندانیان اعدام شده به تفکیک اتهام‌شان است.

در میان اعدامیان به جرم قتل یک زن زندانی با هویت خانم محمودی نیا به جرم قتل نامزدش  که به اجبار خانواده به عقد وی درآمده نیز اعدام شد؛ همچنین  یک زندانی دیگر در برابر چشمان فرزند خردسال ۷ ساله‌اش که به امید کسب رضایت اولیای دم به صحنه آورده شده بود، شاهد بدار آویخته شدن پدرش شد.

براساس آمار ثبت شده سالانه مرکز آمار زندانیان (نفس درقفس) در سال ۱۴۰۲،  دستکم ۸۴۸ نفر در زندان‌های سراسر کشور اعدام شدند.

صدور حکم اعدام :

در تیر ماه  دستکم برای ۱۶ زندانی  حکم اعدام صادر و حکم اعدام ۱زندانی به تائید دیوانعالی کشور رسید.

یک زندانی سیاسی و فعال کارگری به نام شریفه محمدی به اتهام بغی از طریق عضویت در یکی از گروههای اپوزیسیون توسط شعبه اول دادگاه انقلاب رشت به اعدام محکوم گردید.

۷ زندانی به جرم قتل،۱ زندانی جرایم مرتبط با موادمخدر، ۲ زندانی به جرم محاربه از طریق سرقت مسلحانه  و ۵ زندانی به جرم تجاوز در طول یک ماه گذشته به اعدام محکوم شدند.

صدور احکام شلاق :

در یک ماه گذشته دست‌کم برای ۳۹ شهروند حکم  ۴۶۵۳  ضربه شلاق صادر گردید. ۳۶  زندانی سیاسی به نام‌های سینا میرزایی، محمد سبحان موذن زاده، ایوب امامی زاده، احمدرضا کونانی، ساسان زمانی، محمد گراوند، سعید خداپور، علیرضا والی، محمد حسین مرادیان، مسعود حسین زاده، رضا حاجی، نیما محمدی، علیرضا اسلمی، امیرحسین یوسفوند، میثم مرادیان، سبحان حیات پور، سید محمد حسین موسوی، قاسم محمدی، عرفان ظریف ابن کاظم، جلال نصرالهی، غلامحسن هاشمی سیاوشانی، مسعود پرچمی، حمیدرضا ناظر و حسین بهزادی به اتهام اخلال در نظم زندان، تخریب اموال در پرونده آتش سوزی درزندان اوین، توسط شعبه ۱۱۴۸ دادگاه کیفری دو تهران به ریاست قاضی جبار جوادی رمی  هر کدام به ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شدند.

در یک پرونده دیگر محمد علی دلخواسته، سید میلاد ابوالوفایی، محمد خان میرزایی، کامران نادعلی، علیرضا نظری، سید علی موسوی، مجید کریمی فتاح آباد، حسن ملکشاهی، اشکان کافی، امید آستانه، رحمان علیپور و علی صادقی شیرسوار به اتهام اخلال در نظم زندان، تخریب اموال در پرونده آتش سوزی در زندان اوین توسط همان شعبه هر کدام به ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدند . ( پرونده ۴ متهم دیگر این پرونده به نام‌های لقمان امین پور، میثم دهبان زاده، مجید روشن نژاد، رضا سلمان زاده که هرکدام به ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شده بودند، در خردادماه اعلام شده بود.) همچنین یک زندانی سیاسی به نام امید بختیاری به اتهام شرکت در اعتراضات سراسری  ۱۴۰۱ توسط دادگاه کیفری دهگلان به ۷۴ ضربه  و حکم ۴۰  ضربه شلاق  یک روزنامه‌نگار به نام صلاح الدین خلج اسدی به اتهام اهانت به مامور دولت توسط دادگاه تجدید نظر استان مرکزی تائید شد. یک زندانی نیز به اتهام تجاوز، توسط دادگاه کیفری یک استان تهران  به ۹۹ ضربه شلاق محکوم گردید.

بازداشت شهروندان و مرگ زندانیان :

در تیر ماه، دستکم  ۱۸۹ نفر بازداشت شدند. تعدادی از فعالین سیاسی، زندانیان سیاسی سابق، بازنشستگان فرهنگی، خانواده‌های دادخواه، تعدادی از فعالین مجازی، هنرمندان، معترضین، از سران طوایف بلوچ و تعدادی دیگر از شهروندان تحت عناوین مختلف از جمله بازداشت شدگان ماه اخیر بودند.

به گفته حمید سوسنی، فرمانده انتظامی بوشهر، ۴نفربه دلیل «شعارنویسی و خرابکاری» به دنبال چندین فقره تخریب و آتش‌سوزی تعدادی از بنرهای تبلیغاتی بازداشت شدند. از جزئیات بازداشت و هویت بازداشت‌شدگان و محل نگهداری آنها اطلاعی در دست نیست.

 

بنا به ادعای وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی،  تعدادی از شهروندان در ارتباط با گروههای مخالف نظام از جمله مجاهدین بازداشت شدند. در این اطلاعیه با اعلام بازداشت «۶ هسته» معلوم نیست چه تعدادی از شهروندان را بازداشت کرده‌اند.

براساس گزارش ایسنا، بنا به گفته اصغر جهانگیر، ۱۱۳ شهروند در روز جمعه پانزده تیرماه، در جریان دور دوم انتخابات ریاست جمهوری بازداشت شدند.

 

در کنار بازداشت‌های خودسرانه و غیر قانونی، شرایط برای زندانیان در زندان‌ها بسیار غیرانسانی است. مقامات جمهوری‌اسلامی با عدم رسیدگی به وضعیت زندان‌ها، از آن اهرمی برای افزایش فشارها و شکنجه علیه زندانیان استفاده می‌کند. عدم رسیدگی پزشکی و اعزام به بیمارستان و دکتر خارج از زندان به طور مشخص اهرمی برای شکنجه زندانیان استفاده شده است.

در طول یک ماه گذشته، چهار زندانی در زندان شیبان اهواز  فوت شده و ۱۵  زندانی دیگر به بیمارستان  انتقال داده شدند. گفته می شود دلایل فوت و انتقال به بیمارستان این زندانیان مسمومیت دارویی بوده است که اشتباهی به این زندانیان داده شده است.

 محکومیت به حبس و بازداشت جهت اجرای حکم :

در تیر ماه  دستکم برای  ۷۵ پرونده  سیاسی در محاکم قضایی، حکم حبس یا جزای نقدی صادر و ۱۸ محکوم سیاسی جهت  اجرای احکام صادره  بازداشت گردیدند. جمع احکام حبس صادره  ۳۱۲ سال و ۶  ماه و ۲۹ روز بود. تعدادی از فعالین سیاسی و زندانیان سیاسی  محبوس در زندان اوین که  به اتهام اخلال در نظم زندان و تخریب اموال عمومی علاوه بر حکم شلاق به حبس نیز محکوم شدند؛  فعالین صنفی معلمان، فعالان کارگری، وکیل دادگستری، فعالین اتنیکی و نوکیش مسیحی  از جمله محکومین بودند. برای چندین متهم جمعا ۲۲۷ میلیون و ۹۰۰ هزارتومان جزای نقدی نیز صادر شد. در این راستا برای ۵شهروند بهایی (علاوه برحبس) جمعا ۱۸۶ میلیون  ۳۰۰ هزار تومان جزایی نقدی صادرشد. آرش نبوی شهروند بهایی، علاوه برحبس و جزای نقدی به مصادره اموال نیز محکوم شد. چند فعال سیاسی،  فعالین کارگری و روزنامه نگار نیز جمعا به ۴۶ میلیون و ۶۰۰هزار تومان جزای نقدی محکوم شدند . ۱۷ محکوم سیاسی از جمله ۷ فعال حقوق زنان نیز برای اجرای حکم حبس بازداشت شدند.

حوادث کارگری :

بدلیل  نبود ایمنی کافی و شرایط نامناسب کار، در تیرماه دستکم ۱۹  کارگر حین انجام کار جانباخته و ۴۰  کارگر دیگر دچار مصدومیت شدند . نبود تجهیزات استاندارد ایمنی و بهداشتی، عدم آموزش و نظارت کافی، عدم تامین تجهیزات کافی و سودجویی کارفرمایان و عدم نظارت و اجرای صحیح ضوابط ایمنی کار از عوامل مهم حوادث کارگری است.

طبق آمارهای رسمی منتشر شده از سوی نهادهای مربوطه سالانه بیش از ۲هزار کارگر جان خود را بر اثر حوادث ناشی از کار از دست می‌دهند؛ این درحالی‌ است آمار فوت کارگران غیر رسمی،  کولبران و سوختبران و… در آمارهای رسمی درنظر گرفته نمی شود.

علی ضیایی، رئیس گروه بررسی صحنه جرم سازمان پزشکی قانونی کشور، اعلام کرد : «در سال ۱۴۰۲در حوادث ناشی از کار ۲۱۱۵  کارگر (۲۰۹۴ مرد و ۲۱ زن زن) جان خود را از دست داده‌اند که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که آمار تلفات ۱۹۰۰ نفربود ۳.۱۱درصد افزایش داشته است. آمار کارگران مصدوم ۲۷۳۷۷نفر بود». طبق آمار  فوتی های فوق،  روزانه بیش از ۵  کارگر بر اثر حوادث ناشی از کار جان خود را از دست می‌دهند.

 

اخراج کارگران :

در تیر ماه دست‌کم ۲ هزار نفر از کارگران شرکت ماموت، بزرگترین شرکت سازنده کانتینر، کفی تریلی، کانکس، یخچال‌های پیشرفته برای کشنده ها، کامیون ها و کامیونت‌ها در خاورمیانه تحت عنوان تعدیل نیروی کار اخراج شدند.

اعتراضات سراسری :

در طول ماه گذشته، بیش از ۲۰۰  تجمع، راهپیمایی یا حرکت اعتراضی توسط اقشار مختلف مردم برگزار گردید. هزاران نفر از کارگران شرکت‌های پیمانکاری در صنایع نفتی، پتروشیمی و نیروگاهی در بیش از ۱۲۳ شرکت، که از ۳۰ خرداد ماه  آغاز شده بود در تیرماه ادامه یافت؛ کارگران خواستار حذف پیمانکاران از عرصه های نفت و گاز و پتروشیمی، اجرای ۱۴ روز کار و ۱۴ روز مرخصی، افزایش دستمزدها و پرداخت حقوق نظیر سایر کارکنان شرکت نفتی و پرداخت مزایای شغلی هستند. راهپیمایی و تجمع  هفتگی بازنشستگان فرهنگی وکشوری، تامین اجتماعی، مخابرات، فولاد، در اعتراض به وضعیت بد معیشتی و حقوق پائین، عدم تناسب حقوق با تورم، فقر و گرانی روز افزون و سایر  مطالبات، بصورت مستمر ادامه یافت. کارگران بخش‌های مختلف کارگری، رانندگان، مالباختگان و  سایر اقشار جامعه در اعتراض به وضعیت بد معیشتی  و عدم رسیدگی به خواسته هایشان ، تجمعات و حرکت های اعتراضی برگزار کردند.

اعتصاب غذای زندانیان سیاسی پس از اعدام محمد قبادلو در روزهای سه شنبه در زندانهای  تهران، کرج، خرم‌آباد، خوی، مشهد، نقده، سقز، تبریز واردبیل همچنان ادامه دارد. زندانیان سیاسی  در بیانیه خود اعلام کرده‌اند‌:‌«برای اینکه صدای ما شنیده شود، ما هرسه شنبه اعتصاب غذا می‌کنیم. روزسه شنبه را برای این انتخاب کرده‌ایم  چون اغلب، این آخرین روز زندگی همبندی های ماست که در روزهای قبل  به انفرادی منتقل می شوند.»

 

 

زندانیان