جمعبندی نقض حقوق بشر در آبان ۱۴۰۰
23-نوامبر-2021
گروه خبری: آزادی بیان - اعدام - زندانیان -
نفس در قفس، ۲ آذر ۱۴۰: در طول ماه آبان، نقض سیستماتیک نقض حقوقبشر در ایران همجنان ادامه داشت. اعدام، صدور اعدام، دستگیری، صدور حکم حبس و شلاق از عمدهترین اقدامات حکومت جمهوری اسلامی در نقض حقوقبشر است. عدم تامین واکسن کرونا که مورد تایید بهداشت جهانی باشد، را نیز باید در زمره نقض حقوقبشر و حق حیات اضافه کرد.
مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، تلاش کرده است خلاصهای از موارد نقض حقوق بشر توسط مقامات جمهوری اسلامی در طول ماه آبان را در این گزارش جمعبندی کند.
در طول یکماه گذشته دستکم ۲۰ زندانی در زندانهای مختلف ایران اعدام شدند.
در میان اعدام شدگان یک زندانی زن در زندان قزوین به اتهام قتل وجود دارد. هویت این زندانی زن، سوسن رضاییپور، ۳۱ ساله اعلام شده است. این زندانی به اتهام قتل شوهرش از ۶ سال پیش زندان بود و خانواده مقتول که داییاش بود، رضایت نداده و وی اعدام شد.
سوسن رضاییپور در اعترافاتش به آزار و اذیت و ضرب و شتم شوهرش اشاره کرده و گفته بود که «از ساعت ۳ بعدازظهر تا آخر شب من را کتک میزد و همیشه مست بود و دیگر تحمل نداشتم».
از میان این اعدامها، تنها یک مورد در رسانههای حکومتی و رسمی اعلام شده است. ۱۹ مورد دیگر به صورت مخفیانه صورت گرفته، و توسط فعالین حقوقبشر علنی شده است. یعنی بیش از ۹۵ درصد اعدامهای صورت گرفته در ماه آبان به صورت مخفیانه اجرا شده است.
دستکم ۷ زندانی به اتهام جرایم مربوط به مواد مخدر و ۱۳ زندانی به اتهام قتل اعدام شدند. زندانیان اعدام شده به اتهام «مواد مخدر»، عمدتا از شهروندان بلوچ بودند.
عدم شفافیت در پروندههای زندانیان، نبود دادرسی عادلانه و نداشتن وکیل هر روزه جان زندانیان زیادی را به کام مرگ میبرد.
علاوه بر زندانیان که اعدام شده، مقامات جمهوری اسلامی برای ۱۲ زندانی حکم اعدام صادر کردهاند.
یک زندانی سیاسی به اسم کامران رضاییفر به اتهام «فساد فی الارض از طریق ارتباط به گروهای مخالف نظام» توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی عموزاد به اعدام محکوم شد.
آقای رضاییفر در دی ماه ۹۸ به اتهام ارتباط با سازمان مجاهدین خلق توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از ۷۷ روز تحمل بازداشت در سلول انفرادی بند ۲۴۰ و ۲۰۹ زندان اوین با قرار وثیقه از این زندان آزاد شد.
وی در خرداد ۹۹ احضار و به اتهام افساد فی الارض مجددا بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.
همچنین یک زن و مرد به اتهام داشتن روابط خارج از ازدواج به اعدام محکوم شدند.
بازداشت و صدور حکم:
در یکماه گشته حداقل ۱۵ سال و ۱ ماه و ۳ روز حبس تعزیری به فعالین مدنی و عقیدتی و سیاسی از طرف قوه قضاییه جمهوری اسلامی صادر شده است.
از میان فعالین مدنی آرش گنجی، نویسنده و عضو کانون نویسندگان ایران به ۱۱ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
محمود نیرومند به اتهام تبلیغ علیه نظام و ارتباط با گروههای مخالف رژیم به ده سال حبس تعزیری محکود شد.
عباس واحدیان شاهرودی، فعال مدنی و معلم و از امضا کنندگان بیانیه ی ۱۴ امضا که خواستار استعفای علی خامنهای شدند، به ده سال حبس تعزیری محکوم شد.
همچنین یک فعال مدنی آذربایجان ۷۴ ساله به نام پرویز سیایی به ۱۷ سال حبس تعزیری محکوم شد.
همچنین دستکم ۹۵ فعال مدنی و عقدتی و سیاسی در روزهای مختلف ماه آبان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند
صدور حکم شلاق
دستکم ۷ زندانی به اتهام های مختلف، توسط قوهقضاییه به ۳۹۰ ضربه شلاق محکوم شدند. حکم شلاق یکی از غیرانسانیترین احکامی است که توسط قوه قضاییه علیه شهروندان صادر میشود.
در طول یکماه اخیر، یک شهروند به اتهام سرقت ۳ بسته بادام زمینی برای سه فرزندش به ۴۰ ضربه شلاق محکوم شد.
همچنین کامیار فکور، فعال کارگری و خواننده رپ، علاوه بر حبس تعزیری به ۵۰ ضربه شلاق محکوم شد. همچنین دادگاه انقلاب تبریز برای یوسف سلحشور از فعالین آذربایجانی، علاوه بر جزای نقدی به ۳۷ ضربه شلاق صادر کرد. همچنین یک زندانی سیاسی دیگر به اسم چیا آقابیگ پور در بوکان نیز به ۷۰ ضربه شلاق محکوم شد.
لیگ حقوق بشر زندانیانی ایران ضمن ابراز نگرانی نسبت احکام اعدام و شلاق در زندانها، از مجامع بینالمللی و ارگانهای حقوق بشری خواستار اقدام فوری و عملی در خصوص لغو حکم اعدام در ایران است.