نفس در قفس

ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران
اخبار

آمار نقض حقوق بشر ماه اردیبهشت ۱۴۰۲ در ایران

22-می-2023

گروه خبری: اعتراضات - اعدام - زندانیان - قیام ۱۴۰۱ - کارگران و اصناف -

اعدام دستکم ۱۲۷ زندانی ، صدور ۲ حکم اعدام  در ملاء عام  ، صدورحکم ۸ اعدام دیگر و تائید ۵ حکم اعدام توسط دیوانعالی کشور

صدور حکم ۷۴۵ ضربه شلاق

بازداشت دستکم ۱۲۰ نفر ، قتل یک زندانی زیر شکنجه و فوت ۳ زندانی دیگر بدلیل مسمومیت های مشکوک و عدم رسیدگی پزشکی

صدور حکم حبس برای ۵۳ زندانی برابربا ۱۹۳ سال و ۹ ماه و۱۲ روز 

فوت ۱۷ومصدومیت دستکم ۳۶ کارگر براثر حوادث ناشی از کار و اخراج ۱۳۲۶ کارگر

گزارش  اعدام‌ها در یک ماه اخیر

نفس در قفس، ۱ خرداد ۱۴۰۲: ماشین کشتار جمهوری اسلامی با شتابی سریع در اجرای احکام اعدام  در اردیبهشت ماه سرعتی جنون‌آور گرفت.

بنا به گزارش مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان ایران «نفس در قفس»، مقامات جمهوری اسلامی دست‌کم ۱۲۷ نفر را در ماه اخیر اعدام کرده‌اند. این آمار غیر از سایر اعدامهای مخفیانه ای است که همواره در زندانهای کشور رخ می دهد. رشد تصاعدی اعدامها  علاوه بر سیاست اثبات شده رژیم ناقض حقوق بشر، بمنزله تب سنجی است که نشانگر شرایط انفجاری جامعه و متقابلا  نشانه وحشت رژیم و توسل به سیاست ارعاب برای خفه کردن اعتراضات جامعه ملتهب است. آنچه در این میان رخ می‌دهد قربانی کردن جانها و بستگان اعدامیانی است که مستحق چنین مجازات وحشیانه‌ای نیستند .این اعدامهای فراقانونی، نیاز حکومت در توسل به چنین روشهایی، علاوه برنقض تعهدات بین المللی در زمینه حقوق بشر در عمل با ابزار بودن سیستم قضایی، عدم دادرسی منصفانه و شفاف، شکنجه و سوء‌استفاده از اعترافات دریافت شده  و عدم تناسب بین جرم و مجازات همراه بوده است.

اجرای حکم اعدام :

در اردیبهشت ماه با اعدام ۱۲۷ زندانی با اتهامات مختلف، اجرای مجازات غیر انسانی سالب حق حیات افزایش کم سابقه‌ای داشت.
این آمار نسبت به ماه پیش افزایش ۱۲۳ موردی داشته است.

در سال گذشته در همین بازه زمانی ۳۲ زندانی اعدام شده بودند و در سال ۱۴۰۰ در همین بازه زمانی ۱۳ زندانی.

از میان اعدام شدگان ۴ زندانی سیاسی و ۲ زندانی عقیدتی نیز به دار آویخته شدند. یک تبعه ایرانی سوئدی و ۳ زندانی سیاسی از بازداشت شدگان قیام از جمله اعدام شدگان هستند.
۸۱ نفر به اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر، ۳۶ نفر به اتهام قتل، ۲ نفر به اتهام  زنا و تجاوز و ۱ نفر به اتهام قاچاق انسان، به اعدام محکوم شده بودند.
اتهام یک زن بنام مدینه سبزوان زندانی بلوچ که در زندان بیرجند اعدام شد معلوم نشده است.
در بین اعدام شدگان دو زندانی زن وجود دارد.

با توجه به ادامه اعتراضات در بلوچستان مقامات جمهوری اسلامی اعدام زندانیان بلوچ را به طور چشمگیری افزایش داده‌اند. از ۱۲۷ زندانی اعدام شده در طول یکماه گذشته ۳۴ نفر آنها از شهروندان بلوچ بودند.

قابل ذکر است که  روز پنجشنبه ۳۱ فروردین رئیس زندان قزلحصار در جمع زندانیان اظهار داشته بود از ۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ موج جدید اعدامها در این زندان آغاز خواهد شد. این گفته نشان از اراده حکومت برای گسترش اعدامها در سرتاسر کشور دارد.

از ۱۲۷ زندانی اعدام شده تنها ۲۷ مورد توسط رسانه های رسمی اعلام شد  که در برخی موارد نیز به هویت آنها اشاره ای نشده است . ۱۰۰  مورد دیگر توسط فعالان حقوق بشر افشا شده است.

اعدام زندانیان سیاسی مجیدکاظمی شیخ شبانی، صالح میرهاشمی بلطاقی وسعیدیعقوبی کردسفلی متهمین پرونده موسوم به خانه اصفهان در۲۹ اردیبهشت در حالی اجرا شد که هر سه نفر فوق طی تماس‌های مختلف از زندان اعلام کرده بودند که برای اعتراف اجباری تحت شکنجه بودند. روند دادرسی ناعادلانه، عدم حضور وکیل در پروسه دادرسی و دادگاه از دیگر نکات این حکم ظالمانه و غیر‌انسانی بود. مبنای صدور حکم اعدام ( جدای از دلایل سیاسی) بر اساس اقرار متهمین زیر شکنجه بود. این درحالی است که طبق بند ۹ ماده واحد قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب ۱۳۸۳  «هرگونه شکنجه و آزار متهم به منظور گرفتن اقرار و یا اجبار شخص به امور دیگر ممنوع بوده و اقرارهایی که از وی اخذشده حجیت شرعی و قانونی نخواهد داشت».
اقرار زمانی اعتبار دارد که با اراده آزاد بیان شود. اقراری که تحت شکنجه، اذیت و آزار روحی یا جسمی اخذ شود فاقد اعتبار است. علاوه برآن  هر سه متهم فوق با انکار بعد از اقرار، با دلایل متقن شکنجه و عوارض مشهود غیرقابل انکار آن و نیز  انفرادیهای طولانی مدت و …عملا بی‌اعتباری اقرار اجباری‌شان را از لحاظ قانونی اثبات نموده بودند.  اما مقامات جمهوری اسلامی برای ادامه جنایات خود نیازی به رعایت قوانین خود نیز ندارد .

حبیب فرج الله کعب مشهور به اسیود رهبر سابق گروه حرکه النضال در ۱۶ اردیبهشت به دار آویخته شد. در حالی  اعترافات زیر شکنجه او و برعهده گرفتن عملیات نظامی از رسانه‌های حکومتی پخش گردید که همزمان با عملیات مذکور گروه القاعده مسئولیت آنرا برعهده گرفته بود.  بدلیل روند نادرست دادرسی و عدم شفافیت و عدم دسترسی به وکیل انتخابی،  پرونده این زندانی سیاسی نیز همچون پرونده‌های مشابه پر از ابهام بود.
در ۱۸  اردیبهشت یوسف مهرداد شهروند اردبیل و سید صدرالله فاضلی شهروند یاسوج به اتهام سب النبی در زندان اراک حلق آویز شدند.این دو در بخش اول  پرونده  به اتهام تشکیل و عضویت در کانال تلگرامی هرکدام به ۸ سال حبس محکوم شده بودند و در بخش دیگر پرونده به اتهام سب النبی (اتهامی که ساخته مقامات قوه قضاییه آخوندی است)  به اعدام محکوم شده بودند.  اتهامی که بنا به نظر برخی حقوقدانان حکومتی نیز اساسا اصرار براثبات وقوع چنین جرمی(سب النبی) و پیگیری صدورحکم و اجرای آن مذموم است و چنین مجازاتهایی تنها با یک ادعا ، مثلا متهم بگوید از روی غفلت ویا… بوده، مجازات ساقط می‌شود و نیازی به اثبات صدق گفته بعدی‌اش نیست.

قتل زندانیان زیر شکنجه یا با عدم رسیدگی پزشکی:
وضعیت نامناسب زندانها شکنجه، ضرب و شتم و عدم رسیدگی پزشکی، منجر به جانباختن تعدادی از زندانیان شده است. ناصر حسن پور ۴۷ ساله شهروند بوکان در زندان ارومیه درپی بیماری قلبی و بدلیل عدم رسیدگی بموقع و مناسب پزشکی جانباخت.

در پی مسمومیت مشکوک ۸  زندانی در زندان فاریابی گنبدکاوس و تعلل و تاخیر در اعزام به مراکز درمانی، دوتن از آنان بنام مجید دیارگر(صفرزائی) و محمودثابت زاده (شاهوزهی) شهروندان بلوچ در ۹ اردیبهشت فوت کردند.

سامان درویشی ۳۱ساله اهل هرسین  درشب ۱۸ اردیبهشت زیر شکنجه در زندان تهران بزرگ به قتل رسید.

 

صدور حکم اعدام :

در مورد ۱۵ پرونده در اردیبهشت ماه حکم اعدام صادر یا مورد تائید دیوانعالی کشور قرار گرفت. حکم اعدام جمشید شارمهد به اتهام «افساد فی الارض» مورد تائید دیوانعالی کشور قرارگرفت . حکم اعدام ۳تن دیگر از زندانیان سیاسی موسوم  به پرونده خانه اصفهان با تائید دیوانعالی رسید  و در عرض ۱۰ روز بعد از این تائید بدون اینکه این زندانیان فرصت دادرسی داشته باشند، اعدام شدند.
۲زندانی تبعه افغان  به اتهام «افساد فی الارض ومحاربه وبغی» در پرونده موسوم به  «حرم شاهچراغ به اعدام در ملا عام» محکوم شدند و روز ۳۱ اردیبهشت رئیس دادگستری استان فارس ضمن اعلام اینکه این حکم به تائید دیوان عالی کشور رسیده است از اجرای فوری این حکم درخیابان ۹ دی شیراز خبر داد. محمد رامز رشیدی و نعیم هاشم قتالی دو تبعه افغانستانی که مجبور به اعتراف اجباری علیه خود شدند در خطر جدی اعدام قرار دارند این دو زندانی در حالی به اتهام دست داشتن در حمله «حرم شاهچراغ شیراز» به اعدام محکوم شده‌اند که بعد از آن حمله مقامات جمهوری اسلامی اعلام کردند که داعش مسئولیت این حمله را به عهده گرفته است.

در مورد ۹ زندانی دیگر  به اتهام «قتل» حکم اعدام صادر گردید.  به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی فردی که یک افسر پلیس را در قلعه گنج کرمان به قتل رسانده بود به اعدام محکوم شد.

صدور و اجرای احکام شلاق :

مجازات  شلاق از جمله مجازاتهای ترذیلی، ظالمانه، نافی کرامت انسانی و از مصادیق  شکنجه است که به پیروی از احکام کیفری دینی بعنوان مجازات اعمال می‌شود و با وجود ممنوعیت آن از سوی کنوانسیونهای بین المللی حقوقی و مدنی همچنان بعنوان شکنجه قانونی توسط مقامات جمهوری اسلامی مورد حکم قرارمی‌گیرد.

در اردیبهشت ماه دستکم برای ۱۵ پرونده متهمین جرایم مختلف  ۷۴۵ ضربه شلاق صادر شد. «صابرخدا مرادی روحانی» اهل سنت کردستان به اتهام حمایت از اعتراضات سراسری علاوه برحبس و خلع لباس به ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد. «آرمان صادقی» روحانی اهل سنت پیرانشهر به اتهام «تبلیغ علیه نظام وتشویش اذهان عمومی» توسط دادگاه کیفری ۲ پیرانشهر علاوه برحبس و جزای نقدی به ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.
شیرین آذربرزین، عبدالسمیع رسولی، وفا رسولی آذر، طه رسولیان، سینا دشمیر، احمدعبدالله پور، محسن قادری  بدلیل شرکت در اعتراضات عمومی به اتهام «مشارکت در اخلال نظم وآسایش عمومی» هرکدام به ۴۰ ضربه شلاق محکوم شدند.

مریم بنی رضی مطلق، عبدالباقرامانی، رضارشیدی و محمدرضا رستمی در پرونده‌ای  مشترک بدلیل ممانعت از اجرای «امر به معروف و عدم رعایت حجاب اجباری» علاوه برحس مجموعا به ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شدند.

محمدحسین عباس زاده به اتهام «توهین به مقدسات» به ۷۴ ضربه و یک متهم به تیراندازی بسوی محیط‌بانان حیات وحش به ۷۰  ضربه شلاق محکوم شده‌اند.
همچنین سرباز وظیفه «مجیدکریم نژاد» به اتهام توهین به رهبری به ۲۵ ضربه شلاق محکوم شده است.

بازداشت اقشار مختلف جامعه:

به موازات اعدامها، علیرغم ژست‌های عوام‌فریبانه مقامات قوه‌قضاییه در ماههای گذشته مبنی بر آزادی و عفو تعداد زیادی از زندانیان سیاسی، سرکوب و بازداشت اقشار مختلف از جمله زندانیان سیاسی سابق، معلمان، فعالان مدنی و کارگری، خانواده‌های دادخواه، روحانیون و طلبه‌های اهل سنت، معترضین و فعالان سیاسی، خبرنگار، اقلیتهای مذهبی از جمله شهروندان بهایی، و..در اردیبهشت ماه روندی افزایشی داشت. تعداد زیادی از زندانیان آزاد شده در ماه‌های اخیر بار دیگر احضار به بازپرسی، بازداشت شده و یا با پرونده‌های جدیدی در قوه قضاییه مواجه شده‌اند.

احضارها  پرونده سازی، تهدید، تعلیق از کار، بازخرید اجباری و … از دیگر شیوه های ارعاب و سرکوب فعالان سیاسی و صنفی بود.

علاوه بر۱۱۹ نفر بازداشتی با مشخصات معلوم ثبت شده در مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان، شمار دیگری از دستگیرشدگان بدون اعلام هویت  توسط رسانه های حکومتی اعلام شده است که نمونه‌های آن را برای مشخص شدن در نزد مراجع حقوق‌بشری سازمان ملل که چه تعداد از زندانیان گم‌نام بازداشت شده و مورد شکنجه قرار می‌گیرند به اعتراف مقامات جمهوری اسلامی به شرح زیر می‌باشد«

ایرنا، ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲؛  فرماندهی انتظامی خراسان رضوی:با پیگیری گسترده اطلاعاتی پلیس استان خراسان رضوی متهمان (معترضین به آمران به معروف در مشهد) شناسایی و دستگیر و به مقامات قضایی معرفی شدند.

روابط عمومی اطلاعات سپاه سمنان- ۷ اردیبهشت ۱۴۰۲: «تعدادی از افرادکه پیش از این سابقه شعارنویسی و حضوردراعتراضات سراسری درسالهای ۹۸ و۱۴۰۱ را  داشتند بازداشت شدند. این افراد در شب قدر قصد تعرض داشتندکه قبل از هر اقدامی بازداشت شدند.»

۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲؛ مصطفی بازوبند فرمانده سپاه بابلسر: لیدرهای شبکه محلات بابلسر  مرتبط با شبکه مجاهدین دستگیرشدند ، که درجریان اعتراضات فعالیتهایی همچون تهییه گزارش و ارسال فیلم و تصاویر برعهده داشتند ،وی  هویت و تعدادنفرات اشاره نکرد .

باشگاه خبرنگاران جوان ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۲: ۹ دختر جوان بدلیل کشف حجاب و تیپ پسرانه  به محض پیاده شدن از قطار در قم دستگیرشدند.

پلیس امنیت عمومی فرماندهی انتظامی غرب استان تهران حسین معصوم زاده – ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۲: «خانمی به همراه دخترش در شهرک شاهد شهریار اقدام به تولید تعدادی کوکتل مولوتوف کرده است. این افراد قصد داشتندکه در یکی از مناسبتها اقدام به استفاده از آن کنند که بازداشت شدند.»

روابط عمومی اطلاعات سپاه استان مرکزی – ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ :تعدادی از سرشبکه های اصلی یک فرقه انحرافی در استان که توسط رابطین مستقر در ترکیه و کانادا هدایت می‌شدند دستگیر شدند  

معاون استانداری بوشهر –  ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲ :  ۸ تن از لیدرهای اصلی اعتصابات کارگری از پیمانکاران میدان نفتی و گازی پارس جنوبی در بوشهر توسط ماموران سازمان اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات بازداشت شدند.

دادستان رودهن – ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۲:  ۲۳ دختر و پسر که دریک ویلایی در رودهن اقدام به برگزاری پارتی شبانه کرده  و از استخر مشترک استفاده کرده بودند، بازداشت شدند

با توجه به نمونه‌ّهای اعلام شده از طرف مقامات مختلف جمهوری اسلامی، مشخص است که جوانان برای ابتدایی‌ترین حق خود بازداشت و شکنجه و زندان می‌شوند.

محکومیت به حبس و بازداشت جهت اجرای حکم :

طی اردیبهشت ماه برای ۵۳  پرونده در محاکم قضایی ، حکم حبس صادر و ۵ نفر  جهت اجرای احکام صادره بازداشت شدند . جمع احکام حبس صادره ۱۹۳سال و ۹ ماه و ۱۲  روز بود . تعدادی از زندانیان سیاسی سابق، فعالین صنفی و کارگری،  فعالین اتنیکی، روزنامه نگار، روحانی اهل سنت  وشهروند بهایی و تعدادی از شهروندانی که از دخالت های آمرین به معروف ممانعت بعمل آورده بودند، جزء محکومین به حبس هستند.

 

حوادث کارگری :

 

بدلیل  نبود ایمنی محیط و شرایط کار دراردیبهشت ماه، دستکم ۱۷  کارگر در حین انجام کار جانباخته و ۳۶ نفر دیگر دچار مصدومیت شدند . عدم رعایت استانداردهای ایمنی و بهداشتی، عدم آموزش کافی به کارگران و عدم اجرای صحیح ضوابط ایمنی از عوامل مهم حوادث کارگری است. کارگران میهنمان علاوه بر عدم دریافت حقوق متناسب با وضعیت تورم، با عدم ایمنی و شرایط سخت کاری نیز روبرو هستند. آمار سالیانه  فوت حوادث ناشی از کار چند برابر آمار اعدام سالیانه است. زندانها عرصه عریان نقض حقوق بشر و محیط های کار عرصه بهره کشی  از کار و جان کارگران است. طبق آمار ثبت شده لیگ حقوق بشر زندانیان (نفس درقفس ) در سال گذشته دستکم  ۶۶۳ زندانی اعدام شدند این درحالیست که طبق گفته مسعود قادی پاشا معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور : «طی سال گذشته ۱۹۰۰ نفر  بر اثر حوادث ناشی از کار جان خود را ازدست داده اند که ۱۸۷۰ نفر مرد و ۳۰ نفرشان زن بودند. ۸۶۱ نفر از قربانیان حوادث کار بدلیل سقوط از ارتفاع جان خود را از دست داده اند که ۴۵.۳ درصدکل تلفات را در بر گرفته  و ۱.۳ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.»

 

 اخراج کارگران :

بنا به مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، در اردیبهشت ماه دستکم ۱۳۲۶  نفر از کار اخراج شدند ، ۴۴ نفر از کارگران بخش فروش بلیط مترو بدلیل نمایندگی ۲۰۰کارگر بخش فروش برای رایزنی در مورد معوقات حقوق کارگران  اخراج شدند.  در پی اعتراضات کارگران صنایع نفتی و پتروشیمی در اردیبهشت ماه، به گفته سخاوت اسدی مدیرعامل منطقه ویژه پارس جنوبی ۱۰۰۰ نفر از کارگران این منطقه اخراج شده و ۳۰۰۰ نفر دیگز از کارگران معترض بتدریج اخراج می‌شوند.  همچنین ۲۰۰نفر از کاررگران پتروشیمی جوار ایلام بدلیل اعتراض به عدم اجرای صحیح طرح طبقه بندی مشاغل و سطح پائین دستمزدها از کار اخراج شدند. بدلیل تعطیلی و فروش کارخانه آذرلنز تبریز۸۰ نفر از کارگران بیکار شدند.  ۴۰  نفر از رانندگان استیجاری شهرداری تبریز بدلیل اعتراض به سطح پائین دستمزدها اخراج و بیکار شدند. ۲ کارگر شرکت نخ البرز انتخاب به نمایندگی از طرف کارگران برای پیگیری مطالباتشان اخراج شدند.

تداوم قیام سراسری :

در اردیبهشت ماه اعتراضات سراسری همچنان ادامه یافته است. تظاهرات روزهای جمعه مردم  زاهدان با وجود بازداشتها و اعدام‌ها برگزار گردید. شعارهای شبانه در بیشتر شبها در تهران و برخی شهرها ادامه داشت. اعدام مجید کاظمی، صالح میرهاشمی و سعید یعقوبی موجب اعتراضات گسترده تر مردم شد؛ در اردیبهشت ماه  بیش از ۴۶۵  حرکت اعتراضی از سوی اقشار مختلف مردم  صورت گرفت. اعتصابات و تجمعات کارگران صنایع نفت و پتروشیمی، تجمعات و راهپیمایی بازنشستگان مخابرات و تامین اجتماعی ، به ترتیب  بیشترین موارد اعتراضات را تشکیل می‌دادند . سایر اقشار جامعه از جمله معلمان و فرهنگیان، کارگران، کادر درمان و… همچنین  خانواده‌های زندانیان محکوم به اعدام و مالباختگان و… نیز تجمعات اعتراضی برگزار کردند.

 

 

 

زندانیان