سومین هفته اعتراضات در ایران؛ قتلعام در زاهدان، تهاجم به دانشجویان دانشگاه تبریز و صنعتی شریف
4-اکتبر-2022
گروه خبری: آزادی بیان - اعتراضات -
نفس در قفس، ۱۲مهر ۱۴۰۱: اعتراضات سراسری مردم ایران در پی کشته شدن «مهسا امینی» دختر ۲۲ ساله اهل سقز در سومین هفته ادامه داشت. مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، با جمعآوری اطلاعات اعتراضات رسیده و منتشر شده اعتراض در بیش از ۱۵۰ شهر در ۳۱ استان را ثبت کرده است.
با تداوم اعتراضات دسترسی به اینترنت در داخل ایران با مشکل مواجه شده است. نت بلاکس شرکتی که دسترسی جهانی به اینترنت را بررسی می کند از قطعی اینترنت در ایران خبر داده است.
آمار کشته شدگان به بیش از ۲۰۰ نفر رسیده است. دست کم در روز جمعه ۸۴ نفر در زاهدان کشته شدند. مرکز آمار لیگ حقوق بشر زندانیان ایران تنها هویت ۴۳۷ بازداشت شده روزهای اخیر را توانسته احراز کند و بیش از هزاران نفر بدون نام و بدون اینکه اطلاعی از محل نگهداری آنها وجود داشته باشد بازداشت و تحت شکنجه هستند.
روند اعتراف گیری زیر شکنجه توسط مقامات جمهوری اسلامی سرعت گرفته است. در ویدئوهای اخیر که در تلویزیونهای رسمی پخش شده است نشان از اعترافات بازداشت شدگان است که کمتر از ۲۵سال سن دارند.
روز گذشته ۱۱مهر، چند ساعت بعد از هجوم نیروهای امنیتی و ضرب و شتم و بازداشت دانشجویان دانشگاه شریف، دانشآموزان دبیرستانی در شهرهای مختلف به اعتراضات پیوستند. شورای هماهنگی صنفی کشور با صدور بیانیهای معلمان و دانش آموزان را به اعتصاب فراخوانده است.
دانشجویان دانشگاههای مختلف از روز شنبه ۹ مهر ۱۴۰۱، اعلام اعتصاب و تجمع در دانشگاهه ها کردند.این اعتراضات با حوادث پیش آمده برای دانشجویان دانشگاه شریف، روز یکشنبه ۱۱ مهر ادامه یافت و به ۵۰ دانشگاه و واحد آموزشی گسترش پیدا کرد .
روز جمعه ۹ مهر ماه نیروهای امنیتی و مسلح به صفوف نمازگزاران در زاهدان آتش گشودند اعتراضات مردم زاهدان با قتلعام بیسابقه پاسخ داده شد و به گزارش کمپین فعالین بلوچ دستکم ۸۴ شهروند بلوچ روز جمعه توسط نیروهای امنیتی کشته شدند.
به گزارش«نفس در قفس»، ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، اعتراضات در ایران در سومین هفته خود با تهاجم نیروهای امنیتی به دانشگاه شریف و نمازگزاران زاهدان با خشونت بسیار بیشتری تداوم یافت.
روز جمعه ۸ مهرماه در ۱۵امین روز اعتراضات سراسری، شهروندان بلوچ در مصلی زاهدان مورد هجوم نیروهای امنیتی قرار گرفتند.
به گزارش فعالین بلوچ تا کنون در قتل عام روز جمعه در زاهدان دست کم ۸۴کشته و ۳۰۰ مرد و زن زخمی شدهاند. از شمار بازداشت شدگان و محل نگهداری آنها اطلاعی در دست نیست.علیرغم این سرکوب گسترده اعتراضات در شهرهای مختلف ایران به طور گسترده ادامه داشت.
همچنین در ادامه اعتراضات سراسری، مردم در شهرهای سنندج، تهران(در مناطق مختلف از جمله افسریه، تهرانسر، ولیعصر و کوکاکولا)، کرمان، شرره، مشهد، اهواز، اردبیل، سقز، نجف آباد، بابل، مشهد، گوهردشت کرج ، تبریز، لاهیجان، کرج، آبادان، رشت، اصفهان، دیگر به خیابان آمدند. اعتراضات مردم در مناطق مختلف تهران در خیابان ها و پشت بام ها با شعارهای علیه حاکمیت ادامه داشت. در مناطق درگیری با نیروهای امنیتی وجود داشت.
روز شنبه ۹ مهر ۱۴۰۱ در شانزدهمین روز اعتراضات سراسری، همزمان با آغاز هفته تحصیلی دانشجویان دستکم در ۵۰ دانشگاه مختلف کشور دست به اعتصاب زده و در صحن دانشگاه تحصن کردند. دانشجویان دانشگاههای زنجان، فردوسی مشهد، علم و صنعت، خوارزمی واحد کرج، دانشکده پزشکی، بهشتی، دانشگاه آزاد تهران واحد غرب، صنعتی اصفهان، دانشکدههای نفت، کامپیوتر و مهندسی شیمی دانشگاه شریف، یزد، شیراز، هنر و معماری پارس، نوشیروانی، دانشگاه آزادمشهد، رازی کرمانشاه، آزاد شهرقدس، بوشهر،شیرز، دانشکده داروسازی مشهد، دانشکده برق دانشگاه تهران، تبریز، هنر تهران، علوم پزشکی مشهد، آزاد گوهردشت،علوم بزشکی بیرجند، علامه طباطبایی، باهنر کرمان و بیرجند با شعارهای «زن زندگی آزادی»، «آزادی آزادی آزادی»، « اینهمه سال جنایت مرگ بر این ولایت»، «مرگ بر دیکتاتور»، «بسیجی سپاهی داعش ما شمایی»، «مرگ بر خامنهای» و «زندانی سیاسی آزاد باید گردد» دست به اعتراض زدند.
نیروهای امنیتی به دانشجویان معترض دانشگاه تبریز حمله کرده و آنها را مجروح کردند. تعداد زیادی از دانشجویان بازداشت شدند.
علاوه بر دانشجویان در شهرهای کردنشین اکثر کسبه و بازاریان طبق فراخوان قبلی دست به اعتصاب زدند. مردم در شهرهای سنندج، بانه، بوکان، مهاباد، سردشت، نقده، مریوان و همچنین مردم زاهدان نیست اعتصاب کردند.
در همین روز مردم در دستکم ۲۳ شهر و ۲۱ منطقه تهران دست به اعتراضات ضد حکومتی زدند. مردم در شهرهای کرج، مشهد، گوهردشت، شیراز، اصفهان، بندرعباس، بابل، دهگلان، تهران (میدان انقلاب، شریعتی، بلوار کشاورز، پونک، خیابان ایتالیا، جمالزاده، جمهوری، کارگر، سعادت آباد، امیر آباد، پاساژ چارسو، ولیعصر، هفت تیر، نادری، مترو قیطریه، تجریش، پل صدر، جمالزاده، اشرفی اصفهانی، لاله زار، علاءالدین و تئاتر شهر)، رشت، مهاباد، کرمانشاه، مریوان، مشهد، سنندج، بوکان، کرمان، شاهینشهر، شهرکرد، شهسوار، خرم آباد، آبادان و بوشهر به خیابان آمده و علیه حکومت شعار دادند و با نیروهای امنیتی درگیر شدند.
«مرگ بر دیکتاتور»، «خامنهای قاتله حکومتش باطله»، «مرگ بر ستمگر چه شاه باشه چه رهبر»، «مرگ بر اصل ولایت فقیه»، «مرگ بر خامنهای» از جمله شعارهایی بود که مردم در خیابانها سر دادند.
بازداشت های گسترده و ضرب وشتم معترضین با شدت بیشتری از طرف نیروهای امنیتی صورت گرفت
یکشنبه ۱۰مهر۱۴۰۱ هفدهمین روز اعتراضات سراسری، تهران و شهرهای مختلف شاهد ادامه اعتراضات برای هفدهمین روز متوالی بود. دانشجویان برای دومین روز متوالی در ۳۲ دانشگاه و دانشکده دست به اعتصاب و تجمع زدند. نیروهای امنیتی دانشگاه شریف و علم و صنعت را محاصره کرده و مانع خروج دانشجویان از دانشگاه شدند. حمله نیروهای لباس شخصی و یگان ویژه به دانشجویان معترض دانشگاه شریف منجر به بازداشت دستکم ۵۰ دانشجو و زخمی و مجروح شدند تعداد زیادی از دانشجویان شد. نیروهای لباس شخصی اجازه خروج دانشجویان از دانشگاه را نداده و هر کسی که در بیرون از دانشگاه پا میگذاشت بازداشت و مورد ضرب و شتم قرار میگرفت.
نیروهای امنیتی در پارکینگ دانشگاه شریف به سمت دانشجویانی که قصد خروج را داشتند، گاز اشک آور شلیک کرده و مانع خروج دانشجویان شدند.
در جریان حمله ب دانشگاه شریف مردم تهران در آخرین ساعات روز یکشنبه در اطراف دانشگاه تجمع کردند و شعار « دانشجو را آزاد کن» سر دادند.
در همین روز مردم در شهرهای کرمانشاه، رشت، خرم آباد، مشهد، سنندج، تهران، ایرانشهر، اصفهان نیز به اعتراضات خود ادامه دادند. در این تجمعات نیروهای امنیتی با تفنگ ساچمهای و گاز اشک آور مردم معترض را مورد هدف قرار دادند.
دانش آموزان دختر در مدارس شیراز با سوزاندن عکس های خمینی و خامنهای در مدرسه اعتراض کردند. این دانش آموزان مقنعه های خود را در آورده با شعارهای «توپ تانک فشفشه آخوند باید گم بشه» و «مرگ بر دیکتاتور» در مدرسه تجمع کردند.
دوشنبه ۱۱مهر همزمان با هجدهمین روز اعتراضات سراسری: مردم تهران تا ۲ بامداد در خیابان آزادی و حبیب الهی منتهی به دانشگاه شریف تجمع خود را ادامه دادند و ماشینها با بوق ممتد این اعتراضات را همراهی میکردند.
در پی حمله به دانشجویان دانشگاه شریف اعتراضات گسترده تری در دانشگاههای مختلف کشور صورت گرفت. دستکم در ۵۰ دانشگاه دانشجویان با شعارهای « اوین شده دانشگاه، شریف شده بازداشتگاه»، «مرگ بر دیکتاتور»،«حیدر حیدر شعارتون، جنایت افتخارتون»، «این دیگه اعتراض نیست، شروع انقلابه» تجمع و راهپیمایی کردند.
همچنین در همین روز دانش آموزان دختر در مدارس شیراز، کرج، گوهردشت و تهران و مشهد در اعتراض به دستگیری دانشجویان و کشته شدن همکلاسیهایشان دست به اعتراض زدند. شعارهای مرگ بر دیکتاتور سر دادند.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران طی بیانیه ای از همه معلمان و دانش آموزان دعوت کرده است که به اعتصاب و اعتراض بپیوندند.
همچنین این شورا در بیانیه خود به مناسبت ۵ اکتبر روز جهانی معلم از همه اقشار دعوت به اعتصاب سراسری کرده است.
در این بیانیه آمده است: ـ« شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان ایران ، همراهی و همبستگی قاطعانه خود را با موج وسیع اعتراضات و اعتصابات عدالتخواهانه و حق طلبانه ی مردمی اعلام می دارد. امسال روز جهانی معلم یعنی پنجم اکتبر در ایران هم زمان شده است با یک تعطیلی سراسری، از همین رو شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان ایران از معلمان و دانش آموزان میخواهد که در روز سه شنبه مورخ ۱۲ مهرماه با اعتصاب در مدرسه و خودداری از کلاس رفتن، همبستگی و همراهی خود را با همه معترضان جان به لب آمده، نسبت به بی عدالتی های حاکمیت نشان دهند.»
اعتراضات سراسری مردم ایران از روز ۲۵ شهریور ۱۴۰۱، در اعتراض به کشته شدن مهسا امینی آغازشده و تاکنون در ۳۱ استان و بیش از ۱۰۰ شهر گسترش پیدا کرده است.
این اعتراضات با حمایت بیسابقه و گسترده شهروندان خارجی از کشورهای مختلف روبه رو شده است. تعداد زیادی از سلیبریتی های خارجی اعلام حمایت خود از اعتراضات را طی ویدئوهای مختلف اعلام کردند.
لیگ حقوق بشر زندانیان ایران، مجامع بین المللی و حقوق بشری سازمان ملل را به نجات جان معترضین بازداشت شده و تحت فشار قرار دادن مقامات ایران برای اعلام هویت بازداشت شدگان اعتراضات برای آغاز تحقیق بین المللی فرامی خواند. جان دهها هزار بازداشت شده در کشور در خطر است.