نفس در قفس

ارگان خبری لیگ حقوق بشر زندانیان ایران
اخبار

سعید مرتضوی قاتل زهرا کاظمی و متهم اصلی پرونده بازداشتگاه کهریزک  تبرئه شد

9-آگوست-2021

گروه خبری: دسته‌بندی نشده -

نفس در قفس، ۱۸مرداد ۱۴۰۰:  سعید مرتضوی، دادستان پیشین تهران، از سوی شعبه اول دیوان عالی کشور، از اتهام معاونت در قتل در پرونده بازداشتگاه کهریزک تبرئه شد. بر اساس این حکم سعید مرتضوی از اتهام مشارکت در بازداشت غیرقانونی نیز تبرئه شده است. وکیل خانواده روح الامینی با اشاره به اینکه “صدور حکم برائت برای ما بعد از این همه مدت خیلی دور از انتظار بود” گفته که تاکنون حکم به او ابلاغ نشده است.

به گزارش خبرگزاری اختبار، شعبه اول دیوان عالی کشور، سعید مرتضوی،‌ دادستان پیشین تهران را از اتهام معاونت در قتل (در ماجرای بازداشتگاه کهریزک) تبرئه کرد. سید احمد مرتضوی مقدم، رئیس دیوان عالی کشور، ریاست شعبه اول دیوان را بر عهده دارد.

در بخشی از این دادنامه که روز شانزدهم مرداد سال جاری صادر شده آمده است: «انتساب بزه معاونت محل خدشه است، به خصوص اینکه دو نفر دیگر از همکاران نامبرده که عملاً در اقدامات مورد نظر دخیل بوده اند و حتی مباشرت در بازداشت داشته‌اند، از اتهام معاونت در قتل تبرئه گردیده‌اند.»

در بخش دیگری از رای نیز آمده است که سعید مرتضوی در دادنامه صادره در تیرماه سال جاری، از اتهام مشارکت در بازداشت غیرقانونی نیز تبرئه شده و به این ترتیب، اساس و مبنای اتهام معاونت در قتل، منتفی گردیده است.

از سوی دیگر میرمجید طاهری، وکیل خانواده روح الامینی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا از صدور این حکم ابراز بی اطلاعی کرد و گفت: «هنوز دادنامه‌ای به ما ابلاغ نشده است. ما از سال گذشته پیگیر این پرونده بودیم به این دلیل که یک مرتبه آقای مرتضوی در اسفند ماه سال ۹۸ تقاضای اعاده دادرسی کرده بودند و در همان اسفند ماه با درخواست ایشان در شعبه اول دیوان عالی کشور موافقت شد. بعد از نقض پرونده به شعبه ۸ کیفری یک ارسال شد و ۸ کیفری یک رأی دیوان را نپذیرفتند و حکم قبلی را تأیید کردند.»

وی ادامه داد: «آقای مرتضوی مجدداً به رای شعبه ۸ کیفری یک اعتراض کردند و به شعبه ۲۹ دیوان عالی کشور ارجاع شد و شعبه ۲۹ دیوان رأی شعبه ۸ را نقض کرد و مجدداً پرونده به شعبه ۵ کیفری یک ارجاع شد و مدت‌ها پرونده در آن شعبه بود و وقت رسیدگی داده نشد و حتی لایحه دفاعیه نیز از ما نخواستند تصور می‌شد که جلسه رسیدگی برگزار می‌شود. حتی از رأی شعبه ۲۹ دیوان عالی کشور نیز اطلاع نداشتیم.»

وی افزود: شعبه ۵ کیفری یک، نسبت به این قسمت از اتهام که همان بازداشت غیرقانونی بود برای آقای مرتضوی برائت صادر نمود و ما مجدداً اعتراض کردیم؛ حدوداً  کمتر یک ماه پیش من به وکالت از طرف آقای دکتر روح‌الامینی و همسرشان خانم دکتر زهره حقیقی به رای شعبه ۵ کیفری یک اعتراض کردم و نتیجه آن نیامده  درخصوص رای مورد نظر هنوز هیچ حکمی به من ابلاغ نشده است و تنها از طریق کانال‌های حقوقی دادنامه صادره از سوی دیوان عالی کشور را مشاهده کردم. البته دیوان عالی کشور معمولاً رأی را ابلاغ نمی‌کند. احتمالاً‌ آقای مرتضوی درخواست اعمال ماده ۴۷۷ کرده است.

وکیل خانواده روح‌الامینی تأکید کرد: پرونده‌‎های این چنینی در حالت عادی بسیار زمان بر است. پرونده ایشان سریع رسیدگی شده و احتمال دارد که این خبر صحت داشته باشد اما هیچ گونه دادنامه‌ای به دست من و موکلینم نرسیده است که به صورت قطعی این خبر را تأیید کنم.

طاهری اضافه کرد: با توجه به سابقه رسیدگی در شعبه اول دیوان عالی کشور و نقضی که در گذشته توسط آقای مرتضوی مقدم رییس محترم دیوان عالی  صورت گرفت، ممکن است قسمت دیگر از اتهامات نیز مجدداً‌ در همان شعبه نقض شده باشد.

وی بیان کرد: این پرونده یک پرونده بسیار سنگین است که در دادسرای نظامی و دادگاه‌های مختلف سابقه دارد و قضات بسیاری در این خصوص اظهارنظر نموده‌اند؛ رسیدگی و صدور حکم برائت برای ما بعد از این همه مدت خیلی دور از انتظار بود.

این وکیل دادگستری در پایان گفت: سال‌ها از شروع رسیدگی این پرونده می‌گذرد؛ فراز و نشیب‌های بسیاری داشتیم و رسیدگی‌های مختلفی شد و ما تمام تلاشمان را جهت احقاق حق کردیم.

علاوه بر محسن روح‌الامینی، دست‌کم سه نفر دیگر به نام‌های امیر جوادی‌فر، محمد کامرانی و رامین آقازاده قهرمانی، پس از بازداشت، در بازداشتگاه کهریزک جان خود را از دست دادند.

زندانیان